Türkiye sınırları içinde bulunan binalar 1319 sayılı kanun hükümlerine göre emlak vergisine tabi oluyor.Peki emlak vergisi için istenen evraklar nelerdir?İşte emlak vergisi için istenen evraklar..
Emlak vergisi için istenen evraklar nelerdir?
1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar emlak vergisi ödeniyor.Vergi ödemeleri için öncelikle yeni gayrimenkul alımlarında gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye beyanname verilmesi gerekiyor.
Emlak vergisi beyannamesi için;
-Tapu fotokopisi,
-Nüfus cüzdanı fotokopisi,
-Binalar için yapı kullanma izni fotokopisi,
-Binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak, bina, daire veya işyeri numarası), beyan sahibinin ikamet ve işyeri adresi, vergi numarası,
-O yıla ait bedelde damga pulu ile birlikte ilgili olduğu belediyenin Gelir Servisine başvurulması gerekiyor.
Vergi ödemeleri yılın aylarında iki eşit taksit yapılabiliyor. İlk taksitler Mart,Nisan,Mayıs aylarında ödenirken,ikinci taksitler Kasım ayında ödeniyor.Vergi, online olarak e-belediye sistemine giriş ile ödenebiliyor.
2015 yılı için meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor.İşyeri, dükkan gibi taşınmazlarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.
Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.
Emlak vergisi borcu nasıl öğrenilir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com