29 / 04 / 2024

Ekspertiz nedir ne iş yapar?

 Ekspertiz nedir ne iş yapar?

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyen kişilerin ekspertiz raporu alması gerekiyor. Peki "Ekspertiz nedir ne iş yapar?" diyorsanız işte yanıtı..


Ekspertiz nedir ne iş yapar?

Yeterli nakit parası olmayan ancak ev sahibi olmayan kişiler bankalardan konut kredisi alarak ev sahibi olabiliyor. Konut kredisi kullanılarak satın almak istenilen ev için ekspertiz raporu alınması gerekiyor.Peki "Ekspertiz nedir ne iş yapar?" diyorsanız işte yanıtı..


Evin değer tespitinin yapılabilmesi için hazırlanan ekspertiz raporu bu konuda uzman ve lisanslı eksperler tarafından yapılıyor. 


Ekspertiz raporu, alınması düşünülen taşınmazın yasal olarak gerçek değerinin belirtildiği bir rapor olarak karşımıza çıkıyor. Bu değerin belirlenmesi için inşaat durumu (evin yüzde kaçının tamamlandığı), taşınmaz malın metrekaresi ve yaşı, konutun bulunduğu il, ilçe ve semt, çevresindeki konutların değerleri, şerefiye payı ve taşınmazın inşaat maliyeti gibi kriterler göz önünde bulunduruluyor.


Tüm bu kıstaslara göre derin bir araştırma yapan eksperler, evin gerçek değerini ortaya çıkarıyor.  Bu bedel rayiç bedelini ya da taşınmazın satan/alan için manevi değerini yansıtmayabiliyor. 


Toplanan tüm bilgilerin ardından işlemler tapu dairesinde devam ediyor. İlgili belediyede, taşınmazı malın projesi, ruhsatı, varsa tutanakları gibi incelemeler yapılıyor.


Hazırlanan ekspertiz raporuna göre banka vereceği kredi miktarını belirleniyor. Ekspertizin yaptığı incelemelerde inşaat masrafı, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi konulara dikkat ediliyor.

Konut kredisi ekspertiz ücreti ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com