29 / 04 / 2024

Konut kredisi ekspertiz raporu geçerlilik süresi nedir?

 Konut kredisi ekspertiz raporu geçerlilik süresi nedir?

Konut kredisi ile ev satın almak isteyenlerin, konut ekspertiz raporu alması gerekiyor. Eksperler yaptıkları gerekli incelemeler sonucunda bir ekspertiz raporu hazırlıyor ve rapora göre kredi veriliyor.Peki konut kredisi ekspertiz raporu geçerlilik süresi nedir?


Konut kredisi ekspertiz raporu geçerlilik süresi nedir?

Kullanılacak krediye karşılık ipotek alınacak evin özelliklerinin incelenmesi ve gayrimenkule değer biçilmesi işlemi ekspertiz raporu olarak karşımıza çıkıyor.Konutu yerinde görmek ve inceleme yapmak için gelen eksperlerin  lisanslı konut değerleme uzmanı ya da lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanları olması gerekiyor.


Konut eksperleri, hem geçmiş hem de yakın zamanda gerçekleşen satışları karşılaştırarak, beklemede olan satışlar ve gayrimenkul projelerine dair pazar verilerini analiz ederek tespit ediliyor. 


Eksperler tarafından hazırlanan ekspertiz raporlarında gayrimenkulün açık adresi gayrimenkulün lokasyonu,kaç yaşında olduğu,imar durumu gayrimenkulün alanı,ulaşım özellikleri,fiziki durumu ve alt yapısına yer veriliyor. Rapor kontrol edilip, bankaya iletiliyor. İnceleme sonucunda, konutun özellikleri ve nitelikleri ele alınarak bir kredi miktarı belirleniyor ve onaylanan kredi miktarı müşteriye bildiriliyor.


Ekspertiz raporu yanlış ise iptali söz konusu oluyor. Banka ekspertiz raporu sonucunda müşteriden yüklü miktarda ücret talep ettiyse bu ekspertiz raporu iptal edilebiliyor.Peki konut kredisi ekspertiz raporu geçerlilik süresii nedir?


Ekspertiz raporlarının geçerlilik süresi hakkında kesin bir kanun hükmü bulunmamakla birlikte raporlar ortalama 6 ay – 1 yıl süreden sonra geçerliliğini yitiriyor.

Konut kredisi ekspertiz raporunda nelere bakılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com