Bankadan alınacak kredi için ekspertiz raporu önemli bir rol oynuyor.Ekspertiz raporu ile satın alınacak gayrimenkulün değerini belirlenmiş oluyor.Peki konut kredisi ekspertiz raporu geçerlilik süresi nedir?
Ekspertiz raporunun geçerlilik süresi nedir?
Kredi ile gayrimenkul alınmak istendiğinde ekspertiz raporu başvurusu yapılıyor. Çünkü kredi verecek olan bankalar öncelikle gayrimenkul için ekspertiz raporu istiyor.Bankalar bu raporu isteyerek hem kendini garantiye alıyor hem de vereceği kredi miktarını belirlemiş oluyor.
Konut kredisine için başvuru yapıldığında bankalar kendi seçtikleri eksperleri taşınmazın değer tespiti için görevlendiriyor. Ancak isterse müşteri kendisi de eksperini seçme hakkına sahip oluyor.
Ekspertiz raporu bu konuda uzman ve lisanslı eksperler tarafından hazırlanıyor. Ekspertiz raporu başvuru yapıldığında eksperler gayrimenkulün piyasa değerini belirlemek için çeşitli araştırmalar yapıyor.
Araştırmalar yapılırken gayrimenkulün bulunduğu bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor. Daha sonra ipotek, şerh, irtifak hakları gibi durumlar olup olmadığı ilgili tapu dairesince araştırılıyor.
Gayrimenkulün türü ve inşaatın özelliklerine de yer verildikten sonra ilgili belediyede söz konusu konutun ruhsatı, varsa tutanakları incelenerek hazırlık süreci tamamlanmış oluyor. Rapor kontrol edilip, bankaya gönderiliyor. Son olarak banka tarafından baz alınan rapor ile yapılan inceleme sonucunda onaylanan kredi miktarı müşteriye iletiliyor.Peki ekspertiz raporunun geçerlilik süresi nedir?
Ekspertiz raporunun belirlenen kesin bir geçerlilik süresi bulunmuyor.Fakat rapor genellikle altı ay ile bir yıl arasında güncelliğini yitiriyor.
Konut ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com