17 / 05 / 2024

Depozito kaç kira?

 Depozito kaç kira?

Kiralama işlerinde, kiracının gayrimenkul sahibine güvence vermesi gerekiyor. Güvence kapsamında ödenen para ise, depozito olarak adlandırılıyor.Peki depozito kaç kira?


Depozito kaç kira?

Depozito, taşınmaz mal kiralamalarında ev sahibine ödenen güvence bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu bedel bankaya yatırılıyor.Kira kontratının sonunda ise, ev sahibinin onayı ile depozito bedeli kiracıya geri ödeniyor. 


Depozito bedeli, kiraya çıkan kimseler tarafından ev sahibine ilk aşamada verilen para olarak tanımlanıyor. Peki depozito kaç kira? 


Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor.Borçlar Kanununda depozito ile ilgili hükümler şu şekilde sıralanıyor:


Borçlar Kanunu Madde 342- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.

Ev sahibi depozitoyu vermiyor ne yapmalıyım?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com