03 / 05 / 2024

Değer artış vergisi ödemeleri için son 1 hafta!

Değer artış vergisi ödemeleri için son 1 hafta!

Taşınmazın iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılması halinde elde edilen kazanç için değer artış vergisi ödeniyor. 31 Mart'ta sona erecek değer artış vergisi ödemeleri için son 1 hafta bulunuyor...


Değer artış vergisi ödemeleri için son 1 hafta!

2015 yılında taşınmaz malını satan kimselerin ödemek ile mükellef olduğu vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor.


Bu vergi, taşınmaza en fazla 5 sene sahip olunduktan sonra satış yapılması durumubda ödeniyor. Bu sürenin geçmesi durumunda değer artış için vergi ödenmiyor.


Değer artış kazancının vergilendirmesi, ilgili mal ve hakların iktisap şekli ve elden çıkarılma zamanına göre yapılıyor. Eğer satışa konu olan mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor.


Ancak, bunun dışındaki iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor.


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2015 yılı için 11.000 Türk Lirası gelir vergisinden istisna olup; 2016 yılında bu sınırın üstünde gelir elde edenler vergi ödüyor.


Vergi satışın yapıldığı tarihi takip eden sene içerisinde ödeniyor. Buna göre 2015 yılında yaptığınız satışlar için 2016 yılının Mart ve Temmuz aylarında verginizi ödeyebilirsiniz.


Buna göre değer artış kazancı vergisi ilk taksit ödemeleri son 1 hafta bulunuyor.

2016 değer artış vergisi beyan süresi uzatıldı!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com