18 / 05 / 2024

Değer artış kazancı istisna tutarı 2015!

Değer artış kazancı istisna tutarı 2015!

Değer artış kazancı, taşınmaz malların 5 yıl içinde elden çıkarılması durumunda ve istisna tutarını aşıyorsa vergilendiriliyor.işte değer artış kazancı istisna tutarı 2015..


Değer artış kazancı istisna tutarı 2015!

Taşınmaz malların alım-satımı sırasında doğan vergisel yükümlülükler arasında değer artış kazancı vergisi de yer alıyor.


Gayrimenkulleri elden çıkarılmasından doğan kazancın niteliği ve vergilendirilmesi hakkında, Gelir Vergisi Kanununda iki ayrı gelir türünde düzenlemeye yer veriliyor.Bunlardan ilki "ticari kazanç", diğeri ise "diğer kazanç ve iratlar" hükümlerinde yer alan düzenleme oluyor.


Söz konusu mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak değerlendiriliyor.


Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca "safi değer artışı" deniyor. Değer artış kazancı için her sene istisna tutarı belirleniyor.


Yapılan hesaplamalara göre istisna tutarını aşan gelirler için değer artış kazancı vergisi ödeniyor.Peki değer artış kazancı istisna tutarı nedir?


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.Bu tutarı aşan taşınmaz sahipleri vergi mükellefi oluyor.


Vergide öncelikle beyanname veriliyor.  Beyannamenin ardından Mart ayında verilmiş olması gerekiyordu.Aynı şekilde verginin ilk taksit ödemeleri de Mart ayında yapılıyor.İkinci taksitler ise 5 gün sonra yani Temmuz ayında ödenecek.

Değer artış kazancı mı ticari kazanç mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com