17 / 05 / 2024

Değer artış kazancı beyannamesi son günü 31 Mart!

Değer artış kazancı beyannamesi son günü 31 Mart!

Gayrimenkullerin edinim tarihinden başlayarak 5 yıl içinde elden çıkarılması sonucunda elde edilen gelirler üzerinden beyanname veriliyor.25 Mart tarihine kadar verilmesi gereken değer artış kazancı beyannamesi son günü 31 Mart oldu..


Değer artış kazancı beyannamesi son günü 31 Mart!

Gelir Vergisi Kanun kapsamında taşınmaz mallar için ödenen vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Bu vergi taşınmaz malın belirlenen süre içinde elden çıkarılması halinde doğuyor.


Taşınmaz mallar 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak vergiye tabi tutuluyor.


Değer artış kazancı vergisini, taşınmaz malını satan herkes değil, edinim tarihinden itibaren belli bir süre içerisinde taşınmaz malını satan kimseler ödüyor.


Aynı zamanda vergi ödemesi istisna tutarına bağlı olup istisna bedelini aşanlar beyanname verip vergi ödemesi yapıyor.2015 yılı için istisna bedeli 10.600 TL olarak belirlendi.


Değer artış kazancı vergisi de bazı istisnalar bulunuyor. Satışa konu olan taşınmaz mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor.


Ancak bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor. 


Değer artış kazancı vergisi ödemeden önce beyanname veriliyor. Beyanname vermek için son gün 25 Mart 2015 olarak belirlenmişti. Ancak beyanname süresinin bitmesine 2 gün kala Gelir İdaresi Başkanlığı bu süreler ile ilgili açıklamada bulundu.


Yapılan açıklamaya göre  beyannamelerinin verilme süreleri 31 Mart 2015 Salı günü mesai saati bitimine kadar uzatıldı. 

Değer artış kazancı vergisi taksitle ödenir mi?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com