Taşınmazların elden çıkarılması halinde doğan vergisel sorumluluklar arasında yer alan değer artış kazancı için beyanda bulunulması gerekiyor.Değer artış kazancı beyanında son gün bugün..
Değer artış kazancı beyanında son gün bugün!
Değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malların elden çıkarılması durumunda ödeniyor. Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak değerlendiriliyor.
Taşınmaz malların elden çıkarılma süresi beş yıldan daha fazla bir sürede gerçekleşmişse değer artış vergisi kapsamına girmiyor.
Değer artış kazancı vergisi için her sene istisna bedeli belirleniyor Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.
Belirlenen istisna bedelinin üstünde gelir elde eden kişilerin beyanname vermesi ve vergi ödemesini yapması gerekiyor.
Vergide bazı indirimler yapılabiliyor. Mal ve hakların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler şu şekilde;
*Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,
*Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlardır.
Satıştan elde edilen kazancın istisna bedelinin üzerinde olması halinde beyanname verilerek vergi ödeniyor. Değer artış kazancı vergisi için beyannameler de ödemeler de 2 Nisan'a kadar uzatılmıştı. Buna göre değer artış kazancı beyanında son gün bugün oluyor.Beyanname verecek olan kişilerin mesai bitimine kadar beyannameyi vermesi gerekiyor.
Değer artış kazancı vergisi taksitle ödenir mi?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com