17 / 05 / 2024

Değer artış kazancı beyanı son günü 31 Mart!

 Değer artış kazancı beyanı son günü 31 Mart!

Değer artış kazancı vergisi mükelleflerinin ödemelerden önce beyanname vermeleri gerekiyor.Mükelleflerin vermeleri gereken değer artış kazancı beyanı son günü 31 Mart olarak belirlendi..


Değer artış kazancı beyanı son günü 31 Mart!

Taşınmazların elden çıkarılması halinde doğan vergisel sorumluluklar arasında, değer artış kazancı vergisi de yer alıyor.


Gelir Vergisi Kanununda gelir, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarı olarak tanımlanmış, hangi tür kazanç ve iratların gelire dahil olduğuna ve gelirin nelerden oluştuğuna yer veriliyor.Söz konusu kazanç ve iratlar aşağıdaki gibidir:


1. Ticari kazançlar,

2. Zirai kazançlar,

3. Ücretler,

4. Serbest meslek kazançları,

5. Gayrimenkul sermaye iratları,

6. Menkul sermaye iratları,

7. Diğer kazanç ve iratlar.


Söz konusu mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak değerlendiriliyor. Eğer elden çıkarma, iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan daha fazla bir süre sonra gerçekleşmişse, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmiyor.


Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Peki, değer artış kazancı beyanı son günü ne zaman?


Vergi için yıllık gelir beyannamesi veriliyor.Değer artış kazancı beyanı son günü 31 Mart olarak belirlendi. Vergi Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.Buna göre verginin ilk taksiti için de son 3 gün bulunuyor.

Değer artış vergisi ödeme zamanları!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com