01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş taşınmazların iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı oluyor ve beyanname verilmesi gerekiyor.Peki değer artış kazancı beyanı ne zaman verilir 2015?
Değer artış kazancı beyanı ne zaman verilir 2015?
Gayrimenkullerin belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde, elde edilen kazanç için değer artış kazancı vergisi ödeniyor.Değer artış kazancına ilişkin tüm bilgiler Gelir Vergisi Kanununda yer alıyor.
Senede iki eşit halinde ödenen değer artış kazancı vergisi için, istisna sınırı belirleniyor.Tespit edilen istisna sınırından yüksek gelir edenler vergi mükellefi oluyor.
Mal ve hakların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler arasında;
*Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,
*Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar bulunuyor.
Maliyet bedelinin tespit edilememesi durumunda maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek bedel esas alınıyor.
Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu'nca belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit ediliyor.Peki değer artış kazancı beyanı ne zaman verilir 2015?
Vergi ödemeleri için öncelikle beyanname veriliyor.İstisna haddinden yüksek gelir elde edenler değer artış kazancı beyanında bulunuyor.
Vergi için yıllık gelir beyannamesi veriliyor. Bu beyanname, 25 Mart'a kadar veriliyor.Buna göre beyanname için son 8 gün bulunuyor.
Değer artış kazancı vergisi taksitle ödenir mi?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com