Değer artış kazancı vergisi mükelleflerinin ödemelerden önce beyanda bulunması gerekiyor. Beyannameler yapılan değişiklikle 31 Mart tarihine kadar uzatıldı. Buna göre değer artış kazancı beyanı için son 5 gün bulunuyor..
Değer artış kazancı beyanı için son 5 gün!
Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz mallar için ödenen vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Bu vergi taşınmaz malın elden çıkarılması halinde doğuyor.
Taşınmaz mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak vergiye tabi tutuluyor.
Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlıdır. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilecektir.
Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2015 yılı için 10.600 Türk Lirası gelir vergisinden istisnadır.
Değer artış kazancı vergisi de bazı istisnalar bulunuyor. Satışa konu olan taşınmaz mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor.
Ancak bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor.
Değer artış kazancı vergisi için öncelikle beyanname veriliyor. Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödenebilen değer artış kazancı vergisinde, beyannameler de 31 Mart'a kadar veriliyor. Buna göre değer artış kazancı beyanı için son 5 gün bulunuyor.
Değer artış kazancı vergisi taksitle ödenir mi?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com