28 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisini kim öder?

Çevre temizlik vergisini kim öder?

Çevre temizlik vergisi diğer adıyla çöp vergisi her sene iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.Peki çevre temizlik vergisini kim öder?Kiracı çevre temizlik vergisi öder mi?İşte çevre temizlik vergisi hakkında bilinmeyenler..


Çevre temizlik vergisini kim öder?

Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında yer alan çevre vergisi diğer adıyla çöp vergisi, çevre temizliği için verilen hizmetlerin karşılığında ödeniyor.


Söz konusu vergi, meskenlerde su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına belirlenen fiyat tarifesi ile hesaplanıyor ve su faturalarına yansıtılıyor. Böylece su fatuları ödenirken aynı zamanda konutlar için çevre temizlik vergisi de ödenmiş oluyor.


Her sene yeniden belirlenen çevre temizlik vergisinden muaf olanlar da bulunuyor.Çevre temizlik vergisini ödemeyenler şu şekilde:


*Genel ve Özel İl İdareleri


*Yardım Kuruluşları


*Üniversiteler


*Üniversitelerin kullandıkları binalar


*İbadethane binaları


*Karşılıklı olmak kaydıyla elçiliklerin kullandıkları binalar


*Söz konusu konsolosluklarda çalışanların ikamet ettiği binalar


*Uluslararası kuruluşların kullandıkları binalar


Çevre temizlik vergisi dolu veya boş olmasına bakılmaksızın tüm konut ve işyerlerinden alınıyor. Çevre temizlik vergisini binayı fiilen kullananlar ödüyor. Bu nedenle gayrimenkulün kullanan eğer kiracı ise, vergiyi o ödüyor.Vergi mükellefiyeti binanın kullanımı ile başlıyor.



Çevre temizlik vergisi nereye ödenir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com