23 / 04 / 2024

Emlak ve çevre temizlik 1. taksitinde son 15 gün!

Emlak ve çevre temizlik 1. taksitinde son 15 gün!

Gayrimenkul sahiplerinin ödemekle mükellef olduğu emlak ve çevre temizlik vergisinin 1. taksitinde son 15 gün kaldı..


Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren  vergi döneminde sona yaklaşılıyor.  Gayrimenkul sahiplerinin ödemekle mükellef olduğu emlak ve çevre temizlik vergisinin 1. taksitinde son 15 gün kaldı. Henüz ödeme yapmamış olan mükelleflerin vergilerini en son 31 Mayıs'ta ödemeleri gerekiyor.


İki vergi için de ödemeler bağlı olunan ilçe belediyesinden yapılabiliyor. Bu süre zarfı içinde ödeme yapmayan mükellefler 1 günlük gecikme için bile aylık vergi cezası ile karşılaşıyor. Ceza, aylık yüzde 1.40 oranında tahsil ediliyor.


Emlak vergisi, arsa, arazi, konut ve işyeri sahipleri tarafından ödiyor. Çevre temizlik vergisi yalnız işyeri ve konut kullanıcıları tarafından ödeniyor. Arsa ve araziler için çevre temizlik vergisi ödenmiyor.



Emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi için ödenecek bedel gayrimenkulün değeri üzerinden hesaplanıyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesaplanıyor.



Çevre temizlik vergisi ne kadar?

Çevre temizlik vergisi de konutlarda su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle hesaplanarak, su faturasına yansıtılıyor. Ancak işyerleri için vergi tutarı taşınmazın türü ve grubuna göre hesaplanıyor.


Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 32 kuruş, diğer belediyelerde 24 kuruş olarak hesaplanacak.


Belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecek.



Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:


Emlak ve çevre temizlik 1. taksitinde son 15 gün!



Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:


Emlak ve çevre temizlik 1. taksitinde son 15 gün!



İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması:


Emlak ve çevre temizlik 1. taksitinde son 15 gün!