25 / 04 / 2024

Emlak ve çevre temizlik vergisi bugün sona eriyor!

 Emlak ve çevre temizlik vergisi bugün sona eriyor!

Gayrimenkuller için her sene ödenmesi gereken emlak vergisi ile çevre temizlik vergisinde 1. taksit dönemi bugün sona eriyor..


Gayrimenkuller için her sene ödenmesi gereken emlak vergisi ile çevre temizlik vergisinde 1. taksit dönemi bugün sona eriyor. Henüz vergi borcunu ödememiş olan mükelleflerin mesai bitimine kadar belediyeye giderek ödemelerini yapmaları gerekiyor. İnternetten e-belediye sistemi üzerinden ödeme yapacak olan mükellefler ise gün bitimine kadar ödemelerini gerçekleştirebiliyor.


Ödemenin gecikmesi halinde mükellef gecikme zammı ile karşılaşıyor. Ödeme 1 gün de gecikse dahi aylık vergi cezası kesiliyor. Bu ceza yüzde 1.40 oranında uygulanıyor. 


Emlak vergisi için ödenecek bedel, gayrimenkulün değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile tespit edilebiliyor. 


Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Çevre ve temizlik vergisini ise yalnız konut ve işyeri kullanıcıları ödüyor. Konutların vergisi su faturasına yansıtılıyor. İşyerleri için ödemelerin ilçe belediyesinde yapılması gerekiyor. 


Emlak vergisi muafiyeti


Tek meskeni olanlar ise emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor. 200 metrekare büyüklüğü geçmeyen ve geliri olmayan tek ev sahipleri bir dilekçe ile belediyeye müracaat ederek emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor.


- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar 

- Emekliler 

- Hiçbir geliri olmayanlar 

- Şehit yakınları 

- Dul ve yetimler 

- Gaziler 

- Ev hanımları


Bu sene içinde gayrimenkul satın alan kimselerin emlak vergisi sorumluluğu da yine 2019'da başlıyor. Sene sonuna kadar belediyeye beyanname verilmesi gerekiyor. 


Çevre temizlik vergisi muafiyeti


Boş ve kullanılmayan konut ve işyerleri için çevre temizlik vergisi ödenmiyor. Ancak işyerlerinin muafiyeti için belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor.




Işıl Seren KESKİN/Konuttimes.com