28 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisi nereye ödenir?

 Çevre temizlik vergisi nereye ödenir?

Konut, iş yerleri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi diğer adıyla çöp temizlik vergisinin ödenmesi gerekiyor.Peki çevre temizlik vergisi nereye ödenir?


Çevre temizlik vergisi nereye ödenir?

Belediye gelirleri arasında yer alan çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu temizlik vergilerinden yararlanan kullanıcılardan alınıyor.


Belediye Gelirleri Kanununda da çevre temizlik vergisinin sınırları belirleniyor.Kanuna göre; Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi tutuluyor.


Çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisi iki taksit şeklinde ödenebiliyor.ilk taksit Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; İkinci taksit ise Kasım ayında ödeniyor.


İşyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için çevre temizlik vergileri; Büyükşehir Belediyeleri Dışındaki Belediyelerde Uygulanacak Çevre Temizlik Vergisi ve Büyükşehir Belediyelerinde Uygulanacak Çevre Temizlik Vergisi olmak üzere iki farklı tarifeye göre hesaplanıyor. 


2015 yılı vergi tarifesine göre; Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor.


Çevre temizlik vergisi nereye ödenir?

Vergisi ödenecek taşınmaz mal hangi belediye sınırları içerisindeyse, vergi mükellefinin o belediyeye giderek ödeme yapması gerekiyor.


Konutlara ait çevre temizlik vergileri, su faturalarına yansıtılıyor. Bunun dışındaki işyerleri ve diğer şekillerde kullanılan binaların çevre temizlik vergileri ile emlak vergileri için bağlı olunan belediyeye ödeme yapılıyor.



Çöp vergisini kiracı mı öder?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com