19 / 05 / 2024

Çevre temizlik vergisi ödemeleri için son 2 gün!

 Çevre temizlik vergisi ödemeleri için son 2 gün!

Çevre temizlik hizmeti için belediyeye ödenmesi gereken çevre temizlik vergisi 1. taksit ödemeleri 1 Haziran 2015 tarihinde sona eriyor. Buna göre, çevre temizlik vergisi ödemeleri için son 2 gün bulunuyor...


Çevre temizlik vergisi ödemeleri için son 2 gün!

Çöp vergisi olarakta ifade edilen çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu temizlik hizmeti için mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için ödeniyor. 


Verginin mükellefi,taşınmaz malın sahibi değil kullanıcı oluyor.Mükellefiyet taşınmazın kullanılmaya başlanması ile birlikte başlıyor. İlk olarak vergi ödemesi yapılmadan çevre ve temizlik vergisinin bildiriminin yapılması gerekiyor. 


Çevre temizlik vergisi bildirimi, mükellef olunduğunda bir defa veriliyor. Takip eden yıllarda binayı kullanan değişmediği sürece yeniden bildirim verilmiyor. 


Çevre temizlik vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle hesaplanıyor.Çevre temizlik vergisi meskenlerde su faturalarına yansıtılıyor. Fakat işyeri sahiplerinin çevre temizlik vergisini ödemesi için belediyeye gitmesi gerekiyor.


Meskenlere ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor. 


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettiriliyor.Peki çevre temizlik vergisi son ödeme tarihi ne zaman?


Vergi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.2015 yılı vergi takvimine göre verginin 1.taksit  ödemeleri 1 Haziran 2015 tarihinde sona eriyor.Vergisi hala ödememiş mükelleflerin ödeme için son 2 günü bulunuyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılacak.

Kiracılar çevre temizlik vergisi öder mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com