09 / 05 / 2024

Kiracılar çevre temizlik vergisi öder mi?

 Kiracılar çevre temizlik vergisi öder mi?

Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ev,işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar gibi taşınmaz mallardan alınan vergi çevre temizlik vergisi olarak karşımıza çıkıyor.Peki kiracılar çevre temizlik vergisi öder mi?


Kiracılar çevre temizlik vergisi öder mi?

Belediyelerin çevre temizlik hizmeti için mesken, dükkan ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için çevre temizlik vergisi ödeniyor.


Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödenen bu vergi konutlarda su faturasına yansıtılırken, dükkanlarda belediyeye ödeniyor.Su faturasının ödenmesi durumunda vergi de ödenmiş oluyor


Konutların ödemesi gereken çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor.


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettiriliyor.


Çöp vergisi olarakta tanımlanan çevre temizlik vergisi senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ise Kasım ayında ödeniyor.Çevre temizlik vergisi birinci taksit ödemeleri 1 Haziran'da son buluyor.Vergisini hala ödememiş mükellefler için son 3 gün bulunuyor.Peki kiracılar çevre temizlik vergisi öder mi?


Çvre temizlik verginsinin mükellefi, her ne sıfatla ve ne şekilde olursa olsun binaları kullanan gerçek ve tüzel kişiler oluyor.Bu durumda taşınmazda kiracı varsa çevre temizlik vergisi kiracı tarafından ödeniyor.

2015 çöp vergisi ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com