Belediyenin sunduğu hizmetlerden yararlanan konut,işyeri ve diğer yapıların çevre temizlik vergisini ödemesi gerekiyor.Peki çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?İşte çevre temizlik vergisi ödeme şekli..
Çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?
Tüm konut ve işyeri sahiplerinin,taşınmazlarının bulunduğu ilçenin belediyesine ödemek zorunda olduğu vergilerden biri de çevre temizlik vergisi oluyor.
Çevre temizlik vergisi diğer adıyla çöp vergisi ile ilgili esaslar, Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanun gereğince çevre ve temizlik vergisini, belediyenin sunduğu temizlik hizmetinden yararlanan taşınmaz mal sahipleri ödüyor. İlgili kanun maddesi aşağıda sıralanıyor:
Mükerrer Madde 44 –
Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabidir.
Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları, korumalı işyerleri ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı vergiye tâbi değildir.
Verginin mükellefi, binaları kullananlardır. Mükellefiyet binanın kullanımı ile başlar.
Çevre ve temizlik vergisi meskenler için faturalarına yansıtılırken,işyerlerinin söz konusu vergiyi bağlı bulunduğu belediyeye giderek ödemeleri gerekiyor.
Çevre temizlik vergisi, emlak vergisi gibi iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.
Çevre temizlik vergisini kiracı mı ev sahibi mi öder?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com