29 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisini kiracı mı ev sahibi mi öder?

 Çevre temizlik vergisini kiracı mı ev sahibi mi öder?

Çevre ve temizlik vergisi, her sene yeniden belirlenen oranlar dahilinde yılda iki taksit şeklinde ödeniyor.Peki çevre temizlik vergisi kime aittir?Çevre temizlik vergisini kiracı mı ev sahibi mi öder?


Çevre temizlik vergisini kiracı mı ev sahibi mi öder?

Çevre temizlik vergisi Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında ele alınıyor.Kanuna göre, Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi oluyor.


Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından  münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi  ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları, korumalı işyerleri ile umuma açık  ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı vergi ödemiyor.


Verginin mükellefi, binaları kullananlar oluyor ve mükellefiyet binanın kullanımı ile başlıyor.


Çevre temizlik vergisi iki taksit şeklinde ödeniyor.Verginin ilk taksiti Mart,Nisan,Mayıs ayında ödenirken,2.taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi

vergisi, büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde farklı oranlarda uygulanıyor.


Konutlarda çevre temizlik vergisi borcu su faturasına yansıtılıyor. Su faturasının ödenmesi ile birlikte çevre temizlik vergisi de ödenmiş oluyor. Bu durumda evde,işyerlerinde yada diğer yapılarda kiracı olması halinde vergi borcunu kiracılar ödüyor.



Çevre ve temizlik vergisi nasıl hesaplanır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com