21 / 05 / 2024

Çevre temizlik vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

 Çevre temizlik vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Çevre temizlik vergisi, belediyenin sunduğu temizlik hizmetlerinin karşılığında alınıyor. Çevre temizlik vergisi için beyanname vermek gerekiyor.Peki çevre temizlik beyannamesi ne zaman verilir?İşte çevre temizlik vergisi beyan zamanı..


Çevre temizlik beyannamesi ne zaman verilir?

Çevre temizlik vergisi, tüm konut ve iş yerlerinden belediyeden aldıkları hizmetler karşılığında alınıyor.Söz konusu vergi konutlarda bu su faturasına yansıtılıyor. Bu nedenle, mesken sahipleri ödeme için belediyeye gitmesine gerek kalmıyor.


Fakat iş yerleri çevre temizlik vergisini ödemek için bildiri yapması gerekiyor.Bildirimin de ödemenin de bağlı bulunan bedeliyeye yapılması gerekiyor.


Çevre temizlik vergisi beyannamesi süreleri, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan beyanname verme sürelerine ilişkin bildiride yer alıyor.Burada yer alan bilgilere göre; İş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi, belediyelerce binaların tarifedeki derecelere intibak ettirilmesi üzerine her yılın Ocak ayında yıllık tutarı itibarıyla tahakkuk etmiş sayılır. İlk kez mükellefiyet tesisi durumunda 1 ay içinde ilgili belediyeye bildirim veriliyor. 


Çevre temizlik vergisi her yıl Maliye Bakanlığınca saptanan yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılarak hesaplanıyor.2015 yılı için hesaplanan verilere göre konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor.


Çevre temizlik vergisi beyannamesi verilerek, birinci taksiti Mart-Nisan-Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.İsteyenler, birinci taksit döneminde veya daha önce bir yıllık verginin tümünü de ödeyebiliyor.


Çevre temizlik vergisi dolu veya boş olmasına bakılmaksızın tüm konut ve iş yerlerinden alınıyor. Çevre temizlik vergisinin mükellefi binayı fiilen kullanan olarak ifade ediliyor; ancak boş binalarda mükellef bina sahibi oluyor.


Çevre temizlik vergisini kimler ödemez?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com