17 / 05 / 2024

Çevre temizlik vergisini kimler ödemez?

 Çevre temizlik vergisini kimler ödemez?

İki eşit taksit halinde ödenebilen çevre temizlik vergisini, belediyelerin temizlik hizmetlerinden faydalanan yapıların ödemesi gerekiyor.Peki çevre temizlik vergisini kimler ödemez?İşte çevre temizlik vergisi ödemeyenler..


Çevre temizlik vergisini kimler ödemez?

Belediye Gelirleri Kanununa göre, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için çevre temizlik vergisi ödenmesi gerekiyor.


Çevre temizlik vergisininde muaf olanlar da bulunuyor.Çevre temizlik vergisi ödemeyenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

-Genel ve Özel İl İdareleri

-Yardım Kuruluşları

-Üniversiteler

-Üniversitelerin kullandıkları binalar

-İbadethane binaları

-Karşılıklı olmak kaydıyla elçiliklerin kullandıkları binalar

-Söz konusu konsolosluklarda çalışanların ikamet ettiği binalar

-Uluslararası kuruluşların kullandıkları binalar.


Kullanılmayan konut ve işyerlerinin de muafiyeti mümkün oluyor. Muafiyetlik için boş bina sahiplerinin belediyeye bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekiyor.


Konutlarda çevre temizlik vergisi borcu su faturasına yansıtılıyor ve Su faturasının ödenmesi durumunda vergi de ödenmiş oluyor. Bu durumda evde kiracı olması halinde vergi borcunu kiracılar ödüyor.


İşyeri veya dükkanda kiracı olması durumunda ise, vergiden kiracı sorumlu oluyor.Çöp vergisi olarak da bilinen iki eşit taksit halinde ödeniyor.İlk taksit,Mart,Nisan,Mayıs ayında ödenirken,ikinci taksit Kasım ayında ödeniyor.


Çevre temizlik vergisi bildirim formu!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com