19 / 05 / 2024

Çevre temizlik vergisi 2015 ne zaman ödenecek?

Çevre temizlik vergisi 2015 ne zaman ödenecek?

Belediyenin sunduğu çevre temizlik hizmetleri için mesken, işyeri ve diğer şekilde kullanılan binaların çevre temizlik vergisi ödemesi gerekiyor.Peki çevre temizlik vergisi 2015 ne zaman ödenecek?


Çevre temizlik vergisi 2015 ne zaman ödenecek?

Çöp vergisi olarakta bilinen çevre temizlik vergisi, belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödeniyor.


Taşınmaz mal sahiplerinin ödemek ile mükellef olduğu vergiler arasında çevre temizlik vergisi de bulunuyor. Bu vergi meskenlerde belediyeye gidilmeden ödeniyor. Su faturalarına yansıtılan çevre temzilik vergisi, faturanın yatırılması ile birlikte ödenmiş oluyor.


İşyerlerinin ise vergiyi belediyeye gidip ödemeleri gerekiyor.Vergi ödemesi için bildirim formu dolduruluyor. Bu form bir defa olarak dolduruluyor. Form doldurduktan sonraki işlemler sicil numarası üzerinden takip edilerek yapılıyor.


Meskenlere ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor. 


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi,ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettiriliyor.Peki çevre temizlik vergisi 2015 ne zaman ödenecek?


Çevre temizlik vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.Çevre temizlik vergisi 1. taksiti; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. Buna göre Çevre temizlik vergisi ilk taksit son ödeme tarihi 1 Haziran oluyor.Vergisini ödemeyen mükellefler için son 6 gün bulunuyor. Verginin 2. taksiti ise Kasım ayında yatırılıyor. 

Çevre temizlik vergisi ödenmezse cezası ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com