03 / 05 / 2024

Çevre temizlik vergisi ödenmezse cezası ne olur?

 Çevre temizlik vergisi ödenmezse cezası ne olur?

Konutların su faturalarına yansıtılan çevre temizlik vergisi,işyerleri için belediyeye gidip ödenmesi gerekiyor. Peki çevre temizlik vergisi ödenmezse ne olur?


Çevre temizlik vergisi ödenmezse cezası ne olur?

Çöp vergisi olarakta bilinen çevre temizlik vergisi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetleri için ödeniyor.

Çevre temizlik vergisi taşınmazı kullanan tarafından Mart,Nisan,Mayıs ve Kasım aylarında ilgili belediyeye iki eşit taksitle ödeniyor. Buna göre 2015 yılı çevre temizlik vergisi ödemeleri 1 Haziran'a kadar devam ediyor.

Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor.

Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettiriliyor.

Vergi konutlarda su faturasına yansıtılırken,işyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalar için belediyeye ödenmesi gerekiyor.Peki çevre temizlik vergisi ödenmezse ne olur?

Konutlar için; Çevre ve Temizlik vergisi ödenmez ise bu borç, su faturalarına yansıtılıyor. 6183 sayılı amme alacakları tahsil hususu hakkındaki tahlil gereği kişiye icra uygulamaları da yapılıyor. 

İşyerleri için çevre temzilik vergisi ödenmez ise o dönemde cari olan gecikme faizi ekleniyor ve bir ödeme emri çıkartılıyor. Ödeme emri sonrasında borçlu yedi gün içerisinde bu borcu ödemekle yükümlü sayılıyor. Borç ödenemiyor ise 6183 sayılı amme alacakları tahsil hususu hakkındaki tahlil gereği icra yoluna da başvuruluyor. 

Boş binalarda çöp vergisi ödenir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com