25 / 04 / 2024

Arsa nedir?

 Arsa nedir?

Bir toprak parçası olarak ifade edilebilen üzerine yapı yapılan parsellenmiş araziler olarak tanımlanan arsa nedir? İşte yanıtı...


Arsa nedir?


Üstüne bina yapılabilir, tarım yapılmayan, parsellenmiş, belediye sınırları içinde kalan toprak parçası olarak tanımlanıyor. Yapı yapmaya müsait olan toprak parçaları, parsellenmiş araziler olarak da tanımlanabiliyor. Üzerine yapı yapılması için ayrılan toprak bütünü olarak ifade edilen arsa belediye sınırları içerisinde bulunuyor.


Emlak Vergisi Kanununun 12 maddesi, "belediye sınırları içinde, belediyece parsellenmiş araziyi" arsa saymış parsellenmemiş araziden hangilerinin arsa sayılacağını bu konuda çıkarılacak Bakanlar Kurulu Kararına bırakmıştır.

Bakanlar Kurulu bu konuda en son çıkarılan 28.2.1983 gün ve 83/6122 sayılı kararında, emlak vergisi yönünden parsellenmemiş araziden hangisinin arsa sayılacağını belirlemiştir. O kararda şöyle denilmektedir: 


Arsa Sayılacak Parsellenmemiş Arazi Hakkında Karar


Madde 1 – a) Belediye ve mücavir alan sınırları içinde imar planı ile iskân sahası olarak ayrılmış yerlerde bulunan, 

b) Belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunup da bu imar planı ile iskân sahası olarak ayrılmamış olmakla beraber fiilen meskûn halde bulunan ve belediye hizmetlerinden faydalanmakta olan yerler arasında kalan, parsellenmemiş arazi ve arazi parçaları arsa sayılır. 


Ancak, bu yerlerdeki arazi ve arazi parçaları zirai faaliyette kullanıldıkları takdirde arsa sayılmaz. 


c) Belediye ve mücavir alan sınırları dışında olup da konut, turistik veya sinai tesis yapılmak amacıyla, herne şekilde olursa olsun parsellenen ve tapuya bu yola şerh verilen arazi ve arazi parçaları, 


d) Belediye ve mücavir alan sınırları dışında olup da deniz, nehir, göl ve ulaşım yolları kenarında veya civarında bulunması veya sınai veya turistik önemi yahut hızlı şehirleşme faaliyetleri dolayısıyle ve İmar ve İskân Bakanlığının önerisi üzerine Bakanlar kurulu Kararı ile belirlenen alanların snırları içinde, imar planı ile iskân sahası olarak ayrılan yerlerdeki arazi ve arazi parçaları, arsa sayılır.