04 / 05 / 2024

Tapu cins değişikliği nedir?

Tapu cins değişikliği nedir?

Cins tashihi olarakta bilinen cins değişiklik arsa, arazi, mesken gibi taşınmazlara uygulanabiliyor.Peki tapu cins değişikli nedir?Tapu cins değişikliği nasıl yapılır?


Tapu cins değişikliği nedir?

Tapu üzerinde yapılan düzenlemeler arasında cins değişikliği de bulunuyor.Cins değişikliği; bir gayrimenkulün cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya;  arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem olarak ifade ediliyor.


Bir parselde cins değişikliği yapabilmek için ilgilisinin müracaatı şart olup; Yapılan işlem ilgilisinin menfaatine diye, talebi olmadan işlem yapmak mümkün olmuyor. İlgilisi başvurup işlemi talep etmedikçe işlemin başka yapım yolu bulunmuyor.


Tapu kütüğünde cins tashihi işleminin yapılabilmesi işlem adımlarının takip edilmesi gerekiyor:


*Gerekli evrakların temin edilmesi

*Tapu dairesine müracaat

*Tapuda gerekli harcın ödenmesi


Tapu kütüğünde cins tashihi işlemin yapılabilmesi gerekli belgeler;cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı,gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafı olarak belirleniyor.


Cins tashihi için dilekçe verilip,evrakları temin edip, cins tashihi ücreti de ödendikten sonra cins tashihi işlemi gerçekleştirilmiş oluyor.

Tapu cins değişikliği dilekçesi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com