04 / 05 / 2024

Emlak vergisi beyannamesi vermemenin cezası nedir?

 Emlak vergisi beyannamesi vermemenin cezası nedir?

Mesken,işyeri,arsa yada arazi satın alan kimselerin, ilgili gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye giderek emlak vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor.Peki emlak vergisi beyannamesi vermemenin cezası nedir?


Emlak vergisi beyannamesi vermemenin cezası nedir?

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan dükkan,mesken arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Taşınmaz malın sahibi vergiyi ödemek ile yükümlü oluyor.

Bina ve arazi vergisi mükellefiyeti;  

a) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,

b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,

c) Muafiyetin sukut ettiği tarihi, takip eden bütçe yılından itibaren başlıyor.

Ancak taşınmazın satın alımının gerçekleştiği senenin sonuna kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Ödemeler ise bir sonraki sene başlıyor.Peki emlak vergisi beyannamesi vermemenin cezası nedir?

Emlak Vergisi Kanunu’nun 32. maddesine göre; emlak vergisi beyannamesini süresinde vermeyen mükellefler adına vergi, idarece tarh ediliyor.

İdarece yapılacak bu tarhiyatta, her yıla ilişkin vergi değeri kanunun 29. maddesi dikkate alınarak hesaplanıyor. 

Buna göre yapılacak tarhiyatta vergi ziyaı söz konusu olduğundan, tarh edilecek vergiye vergi ziyaı cezası uygulanıyor. Ancak, mükellefiyetin başladığı yıl için vergi ziyaı cezası ile ikinci derece usulsüzlük cezasından miktar itibariyle fazla olanı, diğer yıllar içinse sadece vergi ziyaı cezası kesiliyor.

Emlak vergisi beyannamesini kimler verir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com