28 / 04 / 2024

Kat irtifakı nedir nasıl kurulur?

Kat irtifakı nedir nasıl kurulur?

Bir arsa üzerinde inşa edilen gayrimenkuller üzerinde kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulabiliyor. Peki Kat irtifakı nedir nasıl kurulur? Kat irtifaklı tapu nasıl çıkarılır? diyorsanız işte yanıtı...


Kat irtifakı nedir nasıl kurulur?

Bir bağımsız bölüm üzerinde kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulabiliyor.   Peki Kat irtifakı nedir nasıl kurulur? Kat irtifaklı tapu nasıl çıkarılır? diyorsanız işte yanıtı...


Kat irtifakı; Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından kurulan hak olarak tanımlanıyor. 


Kat irtifakının kurulabilmesi için; Anayapının henüz bitmemiş olması gerekiyor. Ayrıca yapılacak bölümler bağımsız olması gerekiyor. Diğer şartlar ise şu şekilde sıralanıyor:


-Yapılacak yapının tamamında kat irtifakı kurulması gerekiyor.

-Maliklerin tümü istemde bulunmuş olması gerekiyor.

-Birden çok malik varsa resmi senet, tek malik varsa istem belgesi düzenlenmiş olması gerekiyor.


İmarlı bir arsanın imar durumuna uygun bir inşaat projesi için temel kazınıp inşaata başlanıyor ve bodrum kat veya su basmanı çıktıktan sonra, belediye temel üstü inşaat yapım izni ve ruhsatı verir İnşaatın bu aşamasında, yani daha ortada inşaat yok iken bağımsız bölümlerin kat irtifakları kurulabiliyor.

Kat irtifakı dilekçesi 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com