18 / 05 / 2024

Arazi emlak vergisi oranları 2015!

Arazi emlak vergisi oranları 2015!

Emlak vergisi, Emlak Vergisi Kanunu gereğince tüm taşınmaz mallar için ödeniyor.Peki arazi emlak vergisi ne kadar?İşte arazi emlak vergisi oranları 2015..


Arazi emlak vergisi oranları 2015!

Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mal sahiplerinin ödemek zorunda olduğu vergilerin başında emlak vergisi geliyor. Emlak vergisi 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında düzenleniyor.


Verginin mükellefi gayrimenkullerin sahipleri oluyor. Mükellefiyet, gayrimenkule sahip olunması ile başlıyor. Ancak taşınmaza sahip olunan sene beyanname veriliyor. Vergi ödemeleri ise bir sonraki sene başlıyor.


Örneğin, 2015 yılında bir arazi aldığınızı düşünelim. 31 Aralık 2015 tarihine kadar belediyeye beyanname vermeniz gerekiyor. Emlak vergisi ödemeleriniz ise 2016 yılında başlayacak


Emlak vergisi her taşınmaz için farklı oranlarda hesaplanıyor. Taşınmaz malların sahip olduğu rayiç bedel, verginin ne kadar olacağını belirliyor. Ayrıca büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi diğer yörelere göre yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.Peki arazi emlak vergisi ne kadar?


Arazi emlak vergisi oranları 2015 şu şekilde:


-Normal Yörelerde  

Arazilerde Binde 1   


-Büyükşehir Belediyesi

Arazilerde Binde 2 


Emlak vergisi bu oranlara göre hesaplanıp iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.Ödemeler taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. İlk tasitler Mart, Nisan, Mayıs aylarında; ikinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor.

Emlak vergisi ödemeyecek olanlar kimlerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com