Eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları mekana aile konutu adı veriliyor.Peki,aile konutu şerhi nasıl konulur?İşte aile konutu şerhi konulması..
Aile konutu şerhi nasıl konulur?
Eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdikleri,acı, tatlı günlerini yaşadıkları,yaşam faaliyetlerini yoğunlaştırdıkları,müşterek yaşamları için ayrılan,aynı konutta iki tarafın da yaşama hakkını güvenceye alan,fiilen kullanılan,ailenin barınmasına tahsis edilen konut aile konutu olarak tanımlanıyor.
Medeni Kanun'un 19. maddesinde de aile konutunun bulunduğu yerin adı "yerleşim yeri" olarak geçiyor. Bu madde uyarınca, yerleşim yeri; bir ailenin sürekli kalmak niyetiyle ikamet ettiği yer oluyor. Yine aynı maddede, yerleşim yeri olarak belirlenen alandaki konut ta aile konutu olarak geçiyor.
Aile konutunun tapuya şerhi için birtakım belgeler gerekiyor.Bu belgeler şu şekilde;
- Aile konutunun bulunduğu yerden alınmış ailenin yerleşim yeri (ikametgah) belgesi,
- İstemde bulunan eşin, tapudaki malikin eşi olduğuna dair evlenme cüzdanı,
- İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu, varsa bir adet vesikalık fotoğrafıdır.
Eşlerden birisi, aile konutuyla ilgili kira sözleşmesini feshedecekse, diğer eşin de rızasını almak zorunda oluyor. Eğer eşlerden birisi bu işlemler için rıza vermezse, rıza alamayan eş hakimin müdahalesini isteyebiliyor.
Aile konutu düzenlemesinin amacı, aile konutu üzerinde hak sahibi olan eşin yapması muhtemel kötü niyetli işlemlere karşı diğer eşi, çocukları ve kamu yararını korumak denilebiliyor.Çünkü aile konutunun sahibi olan eşin bu konutu satması halinde diğer eş zarara uğrayabiliyor. Aile konutu kavramı, bu zararın oluşmasını önlemeyi amaçlıyor.
Tapu işlemleri nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com