20 / 04 / 2024

Konut kredisi çekenler dikkat!

Konut kredisi çekenler dikkat!

İstanbul’da yaşayan bir vatandaş konut kredisi çekti. Kredi borcu devam ederken de hayatını kaybetti. Hayat sigortasının süresi dolmuş ve banka ile sigorta bildirmemişti. Aile, kalan borçla ilgili olarak hukuk mücadelesi başlattı, işte daha sonra yaşananlar...



Ev alma hayali kuran bir vatandaş, bankadan 10 yıl vadeli kredi çekerek bir ev satın aldı. Ödemenin 3’üncü yılında ise yaşamını yitirdi. Borcu da da ailesine kaldı.


BANKADAN VE SİGORTA ŞİRKETİNDEN OLUMSUZ CEVAP


Yeni Şafak gazetesindeki habere göre, ailesi borcun ödenmesi için banka ve sigorta şirketine başvuru yaptı. Fakat olumsuz yanıt aldı. Konut kredisi kullanırken yaptırılan hayat sigortası 9 ay önce bitmiş ancak poliçe yenilenmemişti. 


Banka, sigorta şirketinin ödeme yapmadığını söyledi. Sigorta şirketi de şartnameye göre 6 aylık sürenin geçtiğini ve yenileme yapılamayacağını söyledi. Aile de mahkemeye başvuru yaptı.


MAHKEME DAVAYI REDDETTİ


Tüketici Mahkemesi, banka ve sigorta şirketinin haklı olduğunu belirtti ve davayı reddetti, aile de Yargıtay’a başvurdu.


YARGITAY KARARI BOZDU


Yargıtay, ihtiyati sigortalarda kredi süresi içinde yenileme zorunluluğunun kredi kullanana, yenilemeye dair bilgilendirme yapma sorumluluğunun ise kredi kuruluşuna ait olduğunu belirtti. Yaşanan bu olayda tarafların ortak kusurlu oldukları ve kusur oranlarının belirlenerek karar verilmesine hükmetti.


BANKA YÜZDE 40 KUSURLU


Dava yeniden görüldü ve hazırlanan bilirkişi raporuna göre, banka yüzde 40 kusurlu bulundu. Mahkeme, bankayı 9 bin 758 Türk Lirası tazminata mahkum etti. Kararda, avukatın güncelleme yaptığı yeni tazminat miktarı ile ilgili olarak ayrı bir dava açabileceği de belirtildi.  Aile yeniden tekrar dava açmaya hazırlanıyor.


Dört banka konut kredi faizini indirdi!