05 / 05 / 2024

Tapu işlemleri nasıl yapılır?

 Tapu işlemleri nasıl yapılır?

Taşınmaz mal alım satım işlemleri belirli bir prosedüre göre işliyor.Tapu işlemleri bilinçli olarak yapılırsa tapu işlemi sorunsuz bir şekilde hallediliyor.Peki tapu işlemleri nasıl yapılır?


Tapu işlemleri nasıl yapılır?

Gayrimenkul işlemlerinde sorun yaşamamak ve işlemlerin uzamaması için gerekli işlemleri bilmek gerekiyor.Tapu işlemleri işlemleri için ilk etapta tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi ile birlikte online randevu alınması gerekiyor. Randevular, TC Kimlik ve Tapu Senet Bilgilerine göre müdürlük kontenjanına göre alınıyor.


Randevu alma işlemi sırasında Nüfus Cüzdanı ve Tapu Senedi belgesinin olması gerekiyor.Randevu saatinden 15 dakika önce başvuruda bulunmak gerekiyor. Gecikme halinde randevu iptal ediliyor.Randevuyu 3 kere iptal edilmesi durumunda o yıl için bi daha randevu alınamıyor.


Satıcının yanında bulunması gereken belgeler,Tapu aslı yada fotokopisi, nüfus cüzdan fotokopisi veya Pasaportu ve Temsil Belgesi,üzerine adres, telefon yazılı ve imzalı olarak; 1 adet fotoğraf bunulması gerekirken, alıcının nüfus cüzdan fotokopisi, üzerine adres, telefon yazılı ve imzalı olarak; dask ve 2 adet fotoğrafının bulunması gerekiyor.


Tapu işlemleri nasıl yapılır?

İnternet üzerinden online başvuru yapılmamış ise,  sıramatikten TC kimlik numarası ile randevu almak gerekiyor.Ön başvuruda evraklar eksiksiz olduğu takdirde kabul olduktan sonra  verilecek olan başvuru istem belgesini, işlem bitene kadar saklamak gerekiyor.Gerekli incelemelerden sonra cep telefonu ile bilgi mesajı gönderiliyor.


Verilen başvuru istem belgesindeki numarayla, mesaj geldikten sonra ilgili banka şubesine gidip tapu harçlarını yatırıp, mesajda belirtilen randevu saatinden en az 15 dakika önce tapuda kimlik asılları ve tapu harç dekontları ile hazır bulunmak gerekiyor.


Tapu harç dekontlarını ilgili memura verildikten sonra randevu saatinde monitörlerden  başvuru numarası ile imzaya çağrılıyor.Her koridorda monitör bulunmakta olup,monitörde verilen başvuru numarası görülünce ve sesli olarak başvuru nosu anons edilince Akit Odası'na imzaya çağrılıyor.Akit Odasında memur haklarınızı ve işlemler ile ilgili hatırlatmalarda bulunduktan sonra tapu kayıtları imza ediliyor. Tapu belgesi memur tarafından hazırlanıp müdüre imza edildikten sonra tapu belgesi veriliyor.




Tapuda isim tashihi nasıl yapılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com