Orman vasfını yitirmiş olan kullanılmayan araziler 2b araziler olarak karşımıza çıkıyor ve 2b arazilerin satışı rayiç bedelleri üzerinden gerçekleştiriliyor. Peki 2b arazisi nasıl tespit edilir?
2b arazisi nasıl tespit edilir?
2b arazi, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesinin B bendi için kullanılan bir kısaltma olarak karşımıza çıkıyor.
Orman vasfını kaybetmiş kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler 2b arazi olarak ifade ediliyor. 2b araziler 473 bin hektarlık bir alanı kaplıyor. Bu alanlarda su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanmış bulunan 400 bin civarında yapı bulunuyor.
2b arazileri %80'i, Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi rantı yüksek illerde bulunuyor. Büyük kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlaklardan oluyor. 2b arazilerin satışı rayiç bedelleri üzerinden yapılıyor.
Hak sahiplerinin satış işlemleri idare tarafından, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde sonuçlanıyor. 2b arazilerin başvurusu defterdarlıklara yada mal müdürlüklerine yapılabiliyor. Ancak başvuru için belirlenen miktarlarda ücret talep ediliyor.Peki 2b arazisi nasıl tespit edilir?
2b arazilerin tespiti kadastro çalışmalarıyla belirleniyor. Kadastro bölgesindeki her köy ile belediye sınırları içinde bulunan mahallelerin her biri, kadastro çalışma alanını teşkil ediyor. Kadastro müdürü, kadastrosuna başlanacak mahalleyi veya köyü, en az 15 gün önce bölge merkezi ile çalışma alam ve komşu köy, mahalle ve belediyelerde alışılmış vasıtalarla duyuruyor.
2b arazileri hangi illeri kapsıyor?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com