25 / 04 / 2024

Hazine arazisi kiralanabilir mi?

Hazine arazisi kiralanabilir mi?

Ülkemizde orman vasfını kaybetmiş hazine araziler, 2b arazisi olarak karşımıza çıkıyor. Peki hazine arazisi kiralanabilir mi? Hazine arazisi nasıl kiralanır? diyorsanız işte yanıtı...


Hazine arazisi kiralanabilir mi?

Hazine arazisi, mülkiyet hakkı Devlete ait olan araziler olarak karşımıza çıkıyor. 6831 sayılı Orman Kanununun değişik 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine göre Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan ve çıkarılacak yerler, 2b arazisi olarak ifade ediliyor.


2/B Kanunu olan 6831 sayılı kanun; Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerler ile Hazineye ait tarım arazileri hakkında uygulanıyor.


2/B hazine arazileri işlemleri yapmaya yetkili idareler;  İllerde defterdarlıklar, ilçelerde malmüdürlükleri oluyor. Peki hazine arazisi kiralanabilir mi? Hazine arazisi nasıl kiralanır? diyorsanız işte yanıtı...


Hazineye ait olan taşınmaz mallar, ticari amaçlarda kullanılmak üzere; Spor ve sosyal nitelikli amaçlarda kullanılmak üzere; Balıkçı barınağı olarak kullanılmak üzere ve diğer amaçlarda kullanılmak üzere kiralanabiliyor.


Hazine arazisi kiralama dilekçesi içerisinde kiralama amacını ve taşınmaz malın sınırları gösterir bilgileri içeren dilekçe olması gerekiyor.


Tahmini kira ücreti, idarece tespit ediliyor veya ettiriliyor. Tespitte rayiç bedel esas alınıyor. Kiralama işleminde ilk yıl için, taşınmaz malın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin yüzde beşinden, az olmamak üzere tespit ve takdir ediliyor.

2b arazileri nerelerde var?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com