28 / 03 / 2024

2b arazi rayiç bedelleri nasıl öğrenilir?

 2b arazi rayiç bedelleri nasıl öğrenilir?

Rantı yüksek olan yerlerde bulunan 2b araziler için rayiç bedelleri belirleniyor. Peki 2b arazi rayiç bedelleri nasıl öğrenilir? 2b arazi rayiç bedelleri nasıl hesaplanır?


2b arazi rayiç bedelleri nasıl öğrenilir?

Orman alanları dışına çıkartılmış, geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilere 2b arazisi adı veriliyor. 2b arazilere en çok rantı yüksek olan illerde rastlanıyor. 

Rantı yüksek olan iller arasında; Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi şehirler yer alıyor.  Bu alanlar üzerinde  su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanan 400 bin civarında yapı bulunuyor. 2b arazilerin satış işlemi belirlenen rayiç bedelleri üzerinden hesaplanıyor. Peki 2b arazi rayiç bedelleri nasıl öğrenilir?

2b arazi rayiç bedelleri; il tarım müdürlükleri, ticaret ve ziraat odaları, emlakçılar, belediyeler, köy ve mahalle muhtarlıkları, bilirkişilerin görüşleri ve emsal nitelikteki taşınmazların satış bedelleri dikkate alınarak parsel bazında belirleniyor. 2b arazisi için sorgulamalar www.milliemlak.gov.tr adresinden yapılabiliyor. 

Sorgulama için T.C Kimlik numarası, vergi numarası, ev ya da iş cep telefonu numarası, başvuru tarihi alanlarını doldurmak yeterli oluyor. 

-Sorgulama sonucu çıkan metrekare değeri taşınmaz rayiç metrekare değeri oluyor.

-Bu tutar ödenmesi gereken tutar olmuyor.

-Taşınmaz tarımsal amaçlı kullanılıyor ise %50 indirim yapılıyor.

-Taşınmaz tarımsal amaç dışı kullanılıyor ise %30 indirim yapılıyor.

-Ayrıca taşınmaz için ödenen ecrimisil bedelleri, başvuru bedeli de mahsup ediliyor.

2b arazilerin satışı için başvurular defterdarlıklara ve il müdürlüklerine yapılıyor. Başvuruda bulunan ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler de hak sahibi sayılıyor. 

2b arazi başvurusunda istenen evraklar!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com