07 / 05 / 2024

2b arazi ne demektir?

2b arazi ne demektir?

6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesi B bendi için kullanılan bir kısaltma olan 2b arazi ne demektir? 2b arazi nasıl oluşmuştur?


2b arazi ne demektir?

2b yada orman vasfını kaybetmiş hazine arazileri; Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler olarak biliniyor.


Devlet belirli kriterlere göre eskiden orman sayılsa dahi şimdilerde orman olarak sayılmayan alanları hazineye alıyor ve sonrasında değerlendirilmesi üzere halka belirli bir ücret karşılığında satıyor. 2b arazisi satın alan halk, artık devlet tarafından ormanlık vasfını yitirmiş olarak belirlenmiş alanlar üzerinde en başta ev olmak üzere pek çok yeni yapı kuruyor ve ormanlık değerini yitirdiği belirlenen alanlar zaman boyunca daha çok şehre, toplu yerleşim yerine dönüyor. Bu aşamada yine dikkat edilmesi gereken bu durumun yasal sınırları oluyor.


1982 anayasasının 169. ve 170. maddesi, 2b araziler ve bu arazilerin hangi aşamada kullanılabilir olduğu konusunda açıklık getiriyor. Bu maddelere göre ormanlık olarak bilim ve fen alanında hiçbir şekilde faydası görülmeyen bu araziler, şayet tarıma uygun ve elverişli ise değerlendirilmeye açık  oluyor. Bu doğrultuda ormanlık vasfını yitirdiği belirlenmiş olan ormanlık araziler, halka satılabiliyor ve halk bu araziler üzerinde amaçları doğrultusunda ev gibi çeşitli yapı ya da yerleşim yapılarını inşa edebiliyor.


Devlet 2b arazileri ile yerleşme yapılaşmanın gelişmesini sağlamakla birlikte ormanlık vasfını yitirmiş olan arazileri halk tarafından kullanılabilir şekilde sunuyor.. Bu araziler üzerinde yapılacak, başta alım satım işlemleri olmak üzere devletin bazı belirlediği kurallar etrafında devlet tarafından yürütülüyor.

2b arazi başvuru şartları!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com