19 / 04 / 2024

Türkiye'de 59 milyon vatandaş deprem riskli alanlarda yaşıyor!

Türkiye'de 59 milyon vatandaş deprem riskli alanlarda yaşıyor!

Türkiye'de yıllık ortalama 23 bin deprem oluyor ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 59 milyon vatandaş deprem riskli alanlarda ikamet ediyor...



Anadolu Ajansı muhabiri Zehra Aydın Turapoğlu'nun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı bilgilere göre, Anadolu'da son bir asırda 56 büyük deprem meydana geldi. Yaşanan bu depremlerde 80 binin üzerinde insan öldü.


Türkiye genelinde yıllık ortalama 23 bin deprem oluyor.  Türkiye'de, yaklaşık 59 milyon vatandaş deprem riskli alanlarda yaşıyor. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depreme dayanıklı şehirler yapılması talimat vermişti ve 2012 yılında kentsel dönüşüm seferberliği başlatılmıştı. Ülke genelinde kentsel dönüşüm seferberliği çerçevesinde 53 farklı şehirde ilan edilen 240 riskli alanda çalışmalara başlandı.


Kentsel dönüşüm çerçevesinde 48 farklı ilde, yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere yaklaşık 46 bin hektarlık "Rezerv Yapı Alanı" belirlendi. Türkiye'nin tamamında 1 milyon 330 bin konut dönüştürüdü ve 5 milyondan fazla vatandaşın da can ve mal güvenliğe alınmış oldu. Fakat Türkiye'de 1,5 milyon konutun en fazla 5 yıl içinde kentsel dönüşüm kapsamında dönüştürülmesi gerekli.


Kentsel dönüşümde 13 milyar lira kaynak kullanıldı

Kentsel dönüşüm projeleri dahilinde yaklaşık 13 milyar TL kaynak kullanıldı. İller Bankası aracılığı ile belediyelere 4 milyar TL kredi ve yüzde 50'ye varan oranda finans desteği verildi.


81 il valiliğine genelge gönderildi ve genelgeyle "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgeleri"nin hazırlanması ve acil dönüşmesi gereken alanların belirlenmesi talep edildi. 


Buna kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından 12 Eylül 2019 tarihinde 8 maddelik "Kentsel Dönüşüm Eylem Planı" açıklandı.


Eylem planına göre, dönüşümün, "Deprem riski altındaki yapıların ve alanların dönüşümü", "Sel ve heyelan riski altındaki alanların taşınması", "Tarihi kent merkezleri ve meydanların ihyası" ve "Sanayi alanlarının taşınması ve dönüşümü" temel başlıkları altında gerçekleştirmesine karar verildi.


T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) aracılığı ile 2019 yılında 25 bini İstanbul'da olmak üzere 65 bin bağımsız birimin dönüşüm çalışmaları tamamlanacak.


TOKİ Karadeniz'de riskli alanlarda oturan vatandaşlar için 15 bin konut üretecek

Son dönemde Karadeniz'de meydana gelen sel ve heyelanlardan sonra bölgede kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Bu çerçevede,  TOKİ  tarafından Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı'nda açıklanan riskli alanlarda oturan vatandaşlar için 15 bin konut inşa edilecek.


Ayrıca, 81 ilde şehir içinde sıkışan sanayi alanlarının şehir dışına taşınmasıyla ilgili dönüşüm çalışmaları için de düğmeye basıldı. Mega kent İstanbul'un farklı yerlerindeki sanayi alanları Arnavutköy'e, Konya Eski Sanayi ve Karatay Sanayisi'ni şehir dışına taşımak üzere harekete geçildi.


Türkiye genelinde yeni modern sanayi alanları üretilmeye başlandı.


Deprem profesörleri İstanbul depremi için ne diyor?



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Yeni konut projeleri