29 / 04 / 2024

10 yıllık kiracı hakları nelerdir?

 10 yıllık kiracı hakları nelerdir?

Kiracının tahliyesi Borçlar Kanununda yazılı sebeplerle mümkün oluyor.Peki 10 yıllık kiracı nasıl tahliye edilir?10 yıllık kiracı hakları nelerdir?


10 yıllık kiracı hakları nelerdir?

2011 yılında kabul edilerek 2012 yılının Temmuz ayında yürürlüğe giren; 6098 sayılı Borçlar Kanunu; kiracı ile kiraya veren arasındaki ilişkilerde önemli değişiklikler getiriyor. Diğer maddeleri yürürlüğe girmiş olmasına rağmen, kanunun 10 yıllık kiracı düzenlemesine ilişkin madde 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girdi.


Borçlar Kanunu 347. Maddesinde yapılan düzenlemeye göre “Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.” deniliyor. Bu düzenlemeye göre kiraya veren, kira süresi bakımından 10 yılını doldurmuş kiracısını, başka herhangi bir neden göstermeden tahliye etme hakkına sahip oluyor.


Taraflar bu düzenlemeye rağmen, aralarında anlaşarak yeni kira sözleşmesi yapmak veya eski sözleşmeyi devam ettirerek; aralarındaki kiracı-kiraya veren ilişkisini yeniden düzenleyebiliyor.


Yasanın tanıdığı hakkı kullanmak isteyen ev sahipleri, kiracısı ile arasındaki sözleşme bitimi ve her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak zorunda oluyor. 


Bu bildirim yapılmadığı takdirde kira sözleşmesi bir yıl daha uzamış sayılıyor. Ancak kiraya veren bu süreyi kaçırmış olması halinde bir sonraki yıl da bu hakkını kullanabiliyor.


10 yıllık kiracı nasıl tahliye edilir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com