28 / 03 / 2024

Türkiye'deki SİT alanları yeniden ele alınacak!

 Türkiye'deki SİT alanları yeniden ele alınacak!

Türkiye’deki tüm SİT alanlarının yeniden ele alınması planlanıyor. 2016 sonunda tamamlanacak çalışmayla tabiatın ve biyoçeşitliliğin etkin korunması ve korunan alan yönetimindeki boşlukların giderilmesi planlanıyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın katıldığı projeyle Türkiye’deki tüm SİT alanlarının yeniden ele alınması planlanıyor. İşte projenin ayrıntıları...


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sayıları 13 bini bulan SİT alanlarının çakışmasını önleyecek yasal düzenleme için harekete geçti.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın da katıldığı projeyle Türkiye’deki tüm SİT  alanlarının yeniden ele alınması planlanıyor. 2016 sonunda tamamlanacak çalışmayla tabiatın ve biyoçeşitliliğin etkin korunması ve korunan alan yönetimindeki boşlukların giderilmesi planlanıyor.  Çevre Bakanlığı, bir süre önce Özel Çevre Koruma (ÖÇK) alanı ve doğal SİT alanlarının hepsini üniversitelerle birlikte incelemeye başladı.


Yapılan incelemelerde SİT 'lerin ve ÖÇK’ların her mevsime göre flora, fauna ve endemik açıdan tespitleri yapılacak. Alınan bilimsel değerler raporlandıktan sonra bir alanın doğal SİT kategorisinden çıkarılıp çıkarılmamasına karar verilecek. Türkiye’de 13 bin 295 arkeolojik SİT alanı, 266 kentsel SİT alanı, 158 tarihi SİT alanı, 32 kentsel arkeolojik SİT alanı ve 77 karma SİT alanı yer alıyor. Doğal SİT alanlarıyla birlikte 358 çakışan SİT alanı (bakanlıklar arasındaki görev, yetki ve sorumlulukların çatışması) bulunuyor. 



Erdinç Çelikkan / Hürriyet




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler