26 / 04 / 2024

İmar barışında hesaplama değişti, bedeller düştü!

 İmar barışında hesaplama değişti, bedeller düştü!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar barışında yeni düzenlemeye gitti. Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliğe göre, ruhsatlı alanlarda sadece kaçak olan bölüm için bedel ödenecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, iş dünyasından gelen itirazlar doğrultusunda imar barışında değişikliğe gitti. Yeni düzenleme, iş dünyasına kolaylık sağladı.


Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, ruhsatlı oteli, hastanesi, iş merkezi, fabrikası olan iş adamları yapı kayıt belgesi almak istediklerinde kayıt bedelinin hesabı binanın tamamı üzerinden yapılıyordu. Yapılan değişiklikle, ruhsatlı alanlarda sadece kaçak olan bölüm için bedel ödenecek.


Binanın oturum alanı hesaplanacak

Hazine ve belediye arsaları üzerinde bulunan kaçak binaların arsa emlak değeri binanın oturum alanı üzerinden hesaplanacak. Parsel üzerinde birden fazla yapı varsa Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunulan yapının arsa payı dikkate alınacak. 


Sorunlar giderilecek

Konu ile ilgili görüşlerini paylaşan Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Tekin Saraçoğlu, tebliğle yasanın uygulaması sırasında ortaya çıkan sorunların giderilmeye çalışıldığını söyledi. Başkan Saraçoğlu, yeni düzenlemeyle hiç bir mühendislik hizmetini içermediğini, yapı kayıt işlemlerinden sonra bu yapıların mutlaka inceleneceği söyledi.


İmar barışında yeni düzenleme

“Yasa bütünüyle Anayasa Mahkemesine verilmiş olup neticesine göre yeniden düzenlenebilir. O zaman beklentiler daha köklü olarak yerine getirilebilir” diyen Saraçoğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Hisseli tapulardaki binaların diğer hissedarlara bağlı kalmadan kendi hissesi oranında harç ödeyerek imar barışından istifade edebilmesi sağlandı. Dini yapılar ve kamu binalarında imara aykırı yapılar ticari yönü yoksa harçlardan muaf olacak. Liman, otel gibi yapılarda ücretler yeniden düzenlenerek yani düşürülerek müracaatları kolaylaştırıldı. Hazine arsası üzerindeki yapılar işgal ettiği alan üzerinden harç ödeyerek imar barışından istifade edebilecek.”