27 / 04 / 2024

Yıllık kira gelir vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?

 Yıllık kira gelir vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?

İşyeri,mesken gibi taşınmaz mallarından kira geliri geliri elde eden kişilerin 1-25 Mart 2015 tarihleri arasında beyanname doldurması gerekiyor.Peki yıllık kira gelir vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?


Yıllık kira gelir vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler gelir vergisine tabi tutuluyor.


Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını 3 bin 300 TL yi aşanlar,İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını 27 bin TL yi aşanlar beyanname vermekle yükümlü oluyor.


Mükellefler, 1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi kira  gelirleri için 2015 yılının Mart ayının 25 inci günü akşamına kadar beyannamelerini vermesi gerekiyor.Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir. Mükellefler normal olarak ikametgahlarının bulunduğu yerin vergi dairesine yada önceden hazırlanmış beyanname sistemi ile online olarak verilebiliyor.

Peki yıllık kira gelir vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?


Yıllık gelir vergisi beyannamesi doldurulurken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor.Beyanname ve gelir elde edilen gayrimenkul sayısının beşten fazla olması halinde kullanılacak ek föy dolduruluyor.Ek föy doldurulurken;

-Beyanname bir örnek dolduruluyor.

-Mavi veya siyah tükenmez kalem kullanılarak BÜYÜK MATBAA

HARFLERİ ile dolduruluyor.

-Okunaklı bir şekilde silinti ve kazıntı yapılmadan düzenlenmesine özen gösteriliyor.

-Rakamlar arasına herhangi bir işaret konulmuyor.

-Sayısal ifadeler romen rakamı ile yazılmıyor.

-Alfabetik karakterler sola, sayısal karakterler sağa yanaşık olarak yazılıyor.

Kira vergisi beyannamesi kimler verecek?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com