12 / 05 / 2024

Kira vergisi beyannamesi kimler verecek?

 Kira vergisi beyannamesi kimler verecek?

Kira gelirleri beyannamesi tüm vergi dairelerinden yada internet üzerinden e-beyanname olarak verilebiliyor.Peki kira vergisi beyannamesi kimler verecek?


Kira vergisi beyannamesi kimler verecek?

1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasında elde edilen kira gelirleri için vergi dönemi 1 Mart'ta başladı. Vergi mükelleflerinin 25 Mart'a kadar beyanname vermeleri gerekiyor.buna göre beyanname için son 14 gün bulunuyor. 


Beyannameler vergi dairesine verilebildiği gibi e-beyanname uygulamasıyla intenet üzerinden de verilebiliyor.Beyannamelerin eksiksiz verilmesi gerekiyor. Aksi takdirde 5 katı ceza ödemesine maruz kalınıyor.Peki kira vergisi beyannamesi kimler verecek?


2014 yılında alınan kira gelirleri için, konut kapsamında yıllık 3 bin 300 liralık istisna tutarı bulunuyor. Bu tutar çatılı işyerlerinde yıllık 27 bin lira olarak belirleniyor.Bu durumda yıllık ev kira geliri 3 bin 300 liranın üzerinde olanlar ve yıllık çatılı işyeri kira bedeli 27 bin liranın üzerinde olanlar 1 Mart – 25 Mart tarihleri arasında kira geliri beyannamesi vermekle yükümlü oluyor.


Eğer taşınmaz sahibi her iki kira gelirine de sahipse ve kira gelirleri  2014 yılı istisna tutarının üzerinde ise hem konut hem de çatılı işyeri için kira geliri beyanname vermeleri gerekiyor.


Beyannameler aile bireylerinin her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı veriliyor.


Küçük ve kısıtlıların mükellef olması durumunda bunlar adına verilecek olan yıllık gelir vergisi beyannamesi veli, vasi veya kayyum tarafından imzalanıyor.


Mal ve haklara hisseli olarak sahip olunması halinde, her ortağın sadece kendi hissesine karşılık gelen kira gelirlerini beyan etmesi gerekiyor.

Kira gelir vergisi 2015 ne zaman ödenecek?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com