29 / 03 / 2024

Veraset ilamı kimler çıkarabilir?

Veraset ilamı kimler çıkarabilir?

Sulh Hukuk Mahkemesin'den yada noterden ölen kişinin bıraktığı mirası almak için veraset ilamının çıkarılması gerekiyor.Peki veraset ilamı kimler çıkarabilir?


Veraset ilamı kimler çıkarabilir?

Veraset ilamı, başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge veriliyor.


Veraset ilamı her zaman talep ediliyor ve her zaman çıkarılabiliyor. Ölenin birkaç kuşak büyük baba veya büyük anne olması engel olmuyor.Peki veraset ilamı kimler çıkarabilir?


Mirasçılık belgesi olarak da bilinen veraset ilamı, kanunen başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere veriliyor.


Veraset ilamı ölüm gerçeğinin hukuk platformunda tescil edildiği bir zorunluluk olarak ifade ediliyor. Veraset ilamı çıkarmak için  bir sınırlama olmamakla birlikte, Türkiye'nin her yerindeki mahkemeler başvuru için yetkili oluyor. 


Ancak işlerin daha hızlı olması açısından genellikle bölgedeki mahkemeler tercih ediliyor. Söz konusu ilam noterden de çıkarılabiliyor. Veraset ilamı için mirasçı bizzat veya avukatı vasıtasıyla başvuru yapabiliyor.


Alınan veraset ilamında mirasçılara kalan mirasın, para veya mal mülk olmaması; bunun aksine vergi borcu veya banka borcu gibi borçların kalması durumunda, mirasçılar reddi miras işleminde bulunarak mirasın reddini isteyebiliyor. 


Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılıyor.Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor. Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor.


Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılıyor ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge veriliyor.Tutanağın ve kütüğün nasıl tutulacağı tüzükle düzenleniyor.

Veraset ilamı kaç günde çıkar?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com