Mirasçıların mirasçı olduklarını kanıtlayan ve mahkemece verilen resmi belgeye veraset ilamı adı veriliyor.Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapılmasının ardından verilen veraset ilamı kaç günde çıkar?
Veraset ilamı kaç günde çıkar?
Mirasçıların talebi üzerine verilen veraset ilamı, kimlerin, ne oranda mirasçı olduklarını gösteren resmi nitelik taşıyan resmi bir belge olarak karşımıza çıkıyor.Veraset ilamı olmadan mirasçılık ispat edilemiyor.
Veraset ilamı için başvuru yapılması gerekiyor.Söz konusu ilam Sulh Hukuk Mahkemesi' nden ya da noterden alınabiliyor. Mahkeme yoluyla alınacak olan ilamla ilgili bir dilekçe yazmak gerekiyor.Sulh Hukuk Mahkemesi öncelikle kayıtlı olunan nüfus müdürlüğünden nüfus kaydını talep ederek yasal mirasçı olup olunmadığı tespit ediliyor. Mirasçı olunduğu ispatlanırsa veraset ilamı çıkıyor.
Noter yoluyla veraset ilamı çıkartmak için de nüfus kayıt örneğini ilgili nüfus müdürlüğünden alarak gerekli incelemeleri ve işlemleri yapıyor.Peki veraset ilamı kaç günde çıkar?
Veraset ilamı müracaatının vefat durumundan sonraki bir ay içinde yapılması gerekiyor. Çekişmesiz işlerden sayılan veraset ilamında bir davalı olmuyor. Mirasçılık belgesi ortalama 1 haftalık süre içerisinde alınabiliyor.
Mirasçı olduğunu düşünen herkes veraset ilamı için müracaatta bulunabiliyor. Bunun için ölüm belgesi ve nüfus kayıt örneği gerekiyor. Bu belgelerle ölenin ve mirasçıların kim olduğunu ve ne oranda mirasta hak sahibi oldukları belirleniyor.
Alınan veraset ilamında mirasçılara kalan mirasın, para veya mal mülk olmaması; bunun aksine vergi borcu veya banka borcu gibi borçların kalması durumunda, mirasçılar reddi miras işleminde bulunarak mirasın reddini isteyebilir.
Veraset ilamı almak şart mıdır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com