İpoteği kaldırmak için bankadan alınan ipotek fek yazısından ücret talep ediliyor.Bu ücretler bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Peki ipotek kaldırma ücreti yasal mı?
İpotek kaldırma ücreti yasal mı?
İpotek, bir borç için borç sahibine ait gayrimenkulün teminat olarak gösterilmesi olarak tanımlanıyor. Ayrıca bankalarca veya kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen krediler için de ipotek konulabiliyor.
Satıcının parasının tamamını alamadığı durumlarda, alınan borç için güvence istenildiğinde veya ticari faaliyetlerde teminat olarak göstermek için de gayrimenkul ipotek ettirilebiliyor.
İpotek konulması işleminin yapılabilmesi için, yazılı bir talepte bulunulması gerekiyor. Bu talep dilekçesi kapsamında; ipoteğin miktarı, ipoteğin süresi, ipoteğin derecesi ve ipotek tesis edecek kişinin kimlik bilgilerinin (eğer tüzel kişi ise unvanının) de verilmesi gerekiyor.
İpotek kaldırma işleminin mali yönü de bulunuyor. bankalar ipoteğin kaldırılması için verdikleri fek yazısından ücret talep edebiliyor.Peki ipotek kaldırma ücreti yasal mı? diyorsanız işte yanıtı..
Kanunen bir gerekçesi olmamasına rağmen, ipotek kaldırma masrafı için banka, tüketiciden ücret alabiliyor. Ücret bankadan bankaya değişiklik gösteriyor.
Kredi sözleşmesinde "ipotek fek yazısı ücreti tüketici tarafından ödenecektir" ibaresine rağmen sözleşmeyi imzalayan tüketici, ödeme anı geldiğinde ücreti ödemek istemeyebiliyor. Bu durumda banka, sözleşmedeki bilgileri tüketici aleyhine kullanabiliyor.
İpotek harcı oranı 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com