27 / 04 / 2024

Değer artış vergisi ödeme zamanları 2015!

 Değer artış vergisi ödeme zamanları 2015!

Gelir Vergisi Kanununa göre beş yıl içinde elden çıkarılan gayrimenkuller için değer artış kazancı vergisi ödeniyor.Peki değer artış vergisi ne zaman ödenir?İşte değer artış vergisi ödeme zamanları 2015..


Değer artış vergisi ödeme zamanları 2015!

Değer artış kazancı ,bedelli olarak edinilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar olarak vergilendiriliyor.


Değer artış kazancı vergisini herkes ödemiyor.Her sene belirlenen istisna tutarını aşan iratlar vergiye tabi oluyor.2015 yılı için istisna tutaru 30 Aralık 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayınlandı.2015 yılı için 10.600 TL istisna tutarı belirlendi.


Belirlenen istisna tutarını aşan kişilerin beyanname vermesi gerekiyor.Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor.


Gelir Vergisi Kanunu gereğince; arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı; Voli mahalleri ve dalyanlar;  Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar; Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaların elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı için vergi ödeniyor.Peki değer artış vergisi ne zaman ödenir?


Değer artış vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Değer artış kazancı vergisi birinci taksit dönemi Mart ayı iken; Değer artış kazancı vergisi ikinci taksit dönemi Temmuz ayı oluyor.Beyanname dönemi de 1 Mart itibari ile başlamış oldu.25 Mart akşamına kadar beyanname verilmesi gerekiyor.


Değer artış kazanç vergisi istisnası 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com