2b arazilerin satışı belirlenen rayiç bedelleri üzerinden yapılıyor. 2b arazisinin satışı için il müdürlüklerine ya da defterdarlığa başvuru yapılması gerekiyor.Peki 2b arazi parası nereye yatıyor?
2b arazi parası nereye yatıyor?
2b arazileri rantı yüksek olan Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi illerde bulunuyor. 2b arazilerin büyük kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlaklardan oluşuyor. Bu alanlar üzerinde su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanan 400 bin civarında yapı bulunuyor.
2b arazileri başvurularında gerekli olan ücret Ziraat Bankası şubeleri ve internet üzerinden "2B ve tarım arazileri" tahsilat hesabına yatırılıyor. Başvuru sahiplerinden satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için iki bin Türk Lirası, dışında olan yerler için bin Türk Lirası başvuru bedeli alınarak, ilgilileri adına emanet hesabına kaydediliyor.
2b arazisi satın almak için süresi içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler de hak sahibi sayılıyor.
2b arazisi satışı belirlenen rayiç bedelleri üzerinden gerçekleştiriliyor. 2B arazisi rayiç bedelleri; il tarım müdürlükleri, ticaret ve ziraat odaları, emlakçılar, belediyeler, köy ve mahalle muhtarlıkları, bilirkişilerin görüşleri ve emsal nitelikteki taşınmazların satış bedelleri dikkate alınarak parsel bazında belirleniyor.
2b arazisi sorgulamasını www.milliemlak.gov.tr adresinden yapılabiliyor. Sorgulama sonucu çıkan metrekare değeri taşınmaz rayiç metrekare değeri oluyor. Bu tutar ödenmesi gereken tutar olmuyor.
2b arazi iadesi nasıl olur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com