Kayseri’nin Yüksek Hızlı Tren (YHT) umudu, dört yıllık bir gecikme ile 2018 yılı sonunda gerçeğe dönüşüyor.
Kayseri’nin Yüksek Hızlı Tren (YHT) umudu, dört yıllık bir gecikme ile 2018 yılı sonunda gerçeğe dönüşüyor. Çift hat donanımlı olarak hayata geçirilmesi planlanan Yüksek Hızlı Tren'in, müşavirlik ve kontrolörlük hizmetleri için 1.9 milyar lira ayrıldığı ve projenin, Devlet Demir Yolları İdaresi (TCDD) tarafından bu yıl ihaleye çıkarılacağı bildirildi. Yozgat’ın Yerköy İstasyonu ile Kayseri arasındaki 142 km’lik hatta sürdürülecek ikinci etap yol yenileme çalışmaları yaz aylarında başlayacak. Bu güzergahta yapılacak iyileştirmelerde aksama olmadığı takdirde, proje 3 yılda tamamlanacak ve uygulanan modernizasyon programı uyarınca, Ankara ile Kayseri arasındaki 7 saatlik yolculuk süresini 2 saate indirecek.
TCDD İşletmesi 2’inci Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Bayraktutar, Ankara-Sivas YHT Projesi’nin ilk etabını oluşturan Yozgat’ın,Yerköy İlçesi ile Sorgun arasındaki altyapı çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Bayraktutar, ikinci etabı oluşturan Sorgun-Sivas ve üçüncü etabı oluşturan Yerköy- Kırıkkale arasındaki çalışmaların ise yüzde 40’lar seviyesine getirildiğini söyledi. Ankara- Sivas YHT, Elmadağ geçiş güzergahının, mevcut projenin yanı sıra, Ankara- Kayseri YHT Projesi’ni yakından ilgilendirdiğini belirten Bayraktutan,” Ankara-Yerköy Elmadağ geçişi ile Yerköy- Kayseri arası mevcut demiryolu hattında yapılacak iyileştirmeyle hızlı tren devreye sokulacak. Kısaca belirtmek gerekirse, Yerköy - Kayseri arasındaki hızlı tren projesinde, ihale aşamasına gelindi” diye konuştu.
AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, YHT projesinin Yüksek Planlama Kurulu (YPK) tarafından programa alındığını vurgulayarak, “YHT projesi sonunda karara bağlandı. Çift hatlı 142 kilometrelik YHT projesinin yapımı ile müşavirlik ve kontrolörlük hizmetleri için 1 milyar 885 milyon 292 TL’lik bütçe belirlendi. Projeyle ilgili yatırım programı geçen aralıkta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Proje, öngörülen yatırım programı uyarınca Ankara-Sivas YHT projesi ana hattıyla eşzamanlı olarak bitirilecek. Bu proje için 2015 yılı yatırım programına YPK kararı ile ek ödenek ayrıldı. Kayseri YHT projesi, TCDD Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl ihaleye çıkarılacak” dedi.
Eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki Ankara-Kayseri Yüksek Hızlı Tren Projesi’nde ihale aşamasına gelinmesini, Kayseri için mutluluk verici bir gelişme olarak değerlendirdi. Artık Kayseri- Kapadokya-Antalya hızlı tren hattının da ele alınması gerektiğini ifade eden Özhaseki şöyle dedi: “Ulaştırma Bakanlığı, Antalya’nın Nevşehir üzerinden YHT hattıyla Kayseri’ye bağlanacağını duyurdu. Antalya’dan Kayseri’ye uzanacak hızlı tren hattı, sadece Kapadokya’nın değil, Kayseri ile birlikte Nevşehir’e komşu öteki illerin turizmine de dört mevsim canlılık ve hareketlilik getirir. Bize göre Aksaray ve Konya’ya içine alacağı söylenen söz konusu proje de, bir an önce ele alınmalı, gerekirse Yap-İşlet Modeli ile özel sektöre ihale edilmeli. YHT ile Nevşehir üzerinden Kayseri’ye, hem de Antalya’ya ulaşmak isteyen yatırımcılar var.”
‘Proje, Kapadokya’yı Akdeniz’e açacak’
Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Arif Parmaksız, YHT hatlarından birinin de, Nevşehir ile Antalya arasında öngörülmesinin hem Kapadokya, hem de Antalya ve yöresi turizmine önemli katkı sağlayacağını belirterek, “Proje, Kapadokya’yı Akdeniz’e açma amacı taşıyor. Söylendiğine göre, 2017 yılına kadar Nevşehir-Aksaray-Konya- Konya- Antalya hattının bitirilmesi planlanıyor Bu hat ile 2023 yılı için koyduğumuz 10 milyon turist hedefini çok daha kolay yakalarız. Hatta bu hedefi rahatlıkla aşabiliriz de. Bölgemizde 30 bin belgeli yatak var. Turist yatağındaki bu kapasite, hem açılacak yeni otellerle, hem de inşaatı devam edenlerle daha da artacak” dedi.
Dünya
Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura, TOKİ Aksaray kura, Satışa çıkacak projeler