28 / 03 / 2024

Mehmet Ergün Turan: Kentsel dönüşümde tehditleri ortadan kaldırıcı adımlar atacağız!

Mehmet Ergün Turan: Kentsel dönüşümde tehditleri ortadan kaldırıcı adımlar atacağız!

"Kentsel dönüşümde riskli alanlarda oluşan tehditleri ortadan kaldırıcı adımlar atmayı ve yerinde dönüşümü amaçlıyoruz." diyen Turan "Projelerde, kamu menfaatini düşünürken, halkı da mağdur etmeden sonuca ulaşmak ve bunun yanı sıra kentin köhnemiş bölgelerini iyileştirmek ana hedeftir" şeklinde konuştu.


Toplu Konut İdaresi Başkanı Turan "Kentsel dönüşümde her şeyden önce riskli alanlarda oluşan tehditleri ortadan kaldırıcı adımlar atmayı ve yerinde dönüşümü amaçlıyoruz. Gecekondu dönüşüm projelerinin en zor tarafı, halkı proje konusunda ikna etmek, mevcut yaşam standartlarına uygun yeni yaşam alanları oluşturmak, yeni hayata adaptasyon konusunda sosyal içerikli projeler geliştirmek ve hak sahiplerini bu yönde kanalize edebilmektir. İdaremiz bu anlamda stratejik iletişim konsepti oluşturma yönünde çalışmalarını sürdürüyor" dedi. 


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, kentsel dönüşümde her şeyden önce riskli alanlarda oluşan tehditleri ortadan kaldırıcı adımlar atmayı ve yerinde dönüşümü amaçladıklarını söyledi.


Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TOKİ'nin tüm yurda eşit yaklaşımla ülke ve millet temelli projeler geliştirdiğini söyledi.


Sağlıksız, afetlere karşı riskli, köhnemiş ve yapı ömrünü tamamlamış konut stoğunun ülkenin en önemli sorunu olduğuna işaret eden Turan, bu konutların hem içinde yaşayan vatandaşların mal ve can güvenliğini tehdit ettiğini hem de kentlerin sağlıklı gelişimini engellediğini belirtti.


Turan, bu nedenlerle yerel yönetimlerin işbirliğiyle kentsel dönüşüm projelerinin sürdürüldüğünü kaydetti.


Stratejik iletişim konsepti


"Kentsel dönüşümde her şeyden önce riskli alanlarda oluşan tehditleri ortadan kaldırıcı adımlar atmayı ve yerinde dönüşümü amaçlıyoruz" ifadesini kullanan Turan, şöyle devam etti:


"Bu projelerde, kamu menfaatini düşünürken, halkı da mağdur etmeden sonuca ulaşmak ve bunun yanı sıra kentin köhnemiş bölgelerini iyileştirmek ana hedeftir. Bu kapsamda gecekondu dönüşüm projelerinin en zor tarafı, halkı proje konusunda ikna etmek, mevcut yaşam standartlarına uygun yeni yaşam alanları oluşturmak ve yeni hayata adaptasyon konusunda sosyal içerikli projeler geliştirmek ve hak sahiplerini bu yönde kanalize edebilmektir. İdaremiz bu anlamda stratejik iletişim konsepti oluşturma yönünde çalışmalarını sürdürüyor."


Haham Deresi yerini Timya Vadisi'ne bırakacak


Turan, deprem ve sel gibi afetlerde, can ve mal kaybına neden olan kaçak yapılaşmaya karşı uyguladıkları kentsel dönüşümü Rize'de de hayata geçireceklerini bildirdi.


Toki ve Rize Belediyesi arasında 21 Şubat 2012'de "Rize Merkez Hamam Deresi ve Hayrat Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi" protokolünün imzalandığını anımsatan Turan, projeyle yağmur sularının sürekli taşkına neden olduğu Hamam Deresi mevkisinde, kente özgü 759 konut, 1 ticaret merkezi, 750 kişilik cami inşa edileceğini anlattı.


Turan, Hamam Deresi mevkisinde 7,8 hektar, Hayrat Mahallesi'nde ise 1,5 hektarlık alanı kapsayacak projenin ihalesinin 14 Ağustos'ta gerçekleştirileceğine dikkati çekerek, projeyle Hamam Deresi'nin yerini Timya Vadisi'ne bırakacağını vurguladı.


Hak sahipleriyle uzlaşma sağlandı


Proje alanındaki tapu devirlerinin gerçekleştirilerek, hak sahipleriyle 572 konut karşılığı uzlaşma sağlandığını dile getiren Turan, alandaki 538 yapının, biri dışında tamamının yıkıldığını, kalanının da ihale tarihinden önce yıkımının planlandığını aktardı.


Turan, proje alanında konut karşılığı anlaşma sağlanıp, taşınmazlarının yıkımı gerçekleştirilen hak sahiplerine kira yardımı yapıldığını, bunun yeni konutların teslimine kadar sürdürüleceğini belirtti.


Vatandaşın rızası son derece önemli


Dönüşümde vatandaşın rızasının son derece önemli olduğunu ve kimsenin mağdur edilemeyeceğini belirten Turan, Rize'de uygulanacak kentsel dönüşüm ve gelişim projesiyle çarpık yapıların yerine doğal afetlere dayanıklı, çevre düzenlemesi ve sosyal donatılarıyla prestijli bir proje planlandığını kaydetti.


Kentsel dönüşümün planlama, araştırma, tasarım ve uygulama gibi boyutlarıyla ileri düzeyde profesyonellik ve beceri gerektirdiğini anlatan Turan, "Şehirlerde yaşam kalitesinin artırılması, kültürel ve doğal çevrenin korunmasıyla önümüzdeki süreçte marka şehirlerin çoğalması sağlanacak" dedi.


Dere ıslah edilecek


Turan, alanın ortasından geçen ve kentsel dönüşüm projesine değer katacak derenin ıslah projelerinin Trabzon Devlet Su İşleri 22. Bölge Müdürlüğünce en kısa sürede tamamlanarak inşaat çalışmalarına başlanacağını sözlerine ekledi.


 AA




Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Yeni konut projeleri