28 / 03 / 2024

42.50 lira ile konut yatırımı Park Mavera 3 ile yarın başlıyor!

42.50 lira ile konut yatırımı Park Mavera 3 ile yarın başlıyor!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ve Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan yarın başlayacak olan gayrimenkul sertifikası ihracı öncesinde bilgilendirme toplantısı yaptı...


Türkiye’de hem sermaye piyasaları hem de gayrimenkul sektörü için yeni bir dönem başlıyor. Ev almak için yeterli birikimi olmayan ancak gayrimenkul sektöründeki fırsatları kaçırmak istemeyenler yarın yeni bir ürünle tanışıyor. Gayrimenkul sertifikası uygulamasının ilki TOKİ'nin öncülüğünde, Makro İnşaat'a ait Başakşehir Park Mavera 3 Projesi'nde gerçekleştirilecek. 29-30-31 Mart’ta yapılacak halka arzda sertifikalar pay başına 42.5 TL'den satılacak. Halka arzda 3.37 milyon adet pay ihraç edilecek, hasılat toplamı 143 milyon TL olacak. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ve Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, ihraç öncesinde bilgilendirme toplantısı düzenledi. 


SERTİFİKA İLE EV AL

Her payın 42.5 liradan satılacağını ve 100 payın bir metrekare alana denk olacağını dile getiren Turan, “Yaptığımız hesaba göre 125 metrekarelik 2 +1 daire 11 bin 58 hisseye tekabül ediyor. Ancak şerefiyesine göre 21 bin paya da ulaşabiliyor. Daire fiyatları güney cephe, alt kat gibi şerefiyesini değiştiren nedenlerle farklılık gösteriyor” dedi.


7 soruda gayrimenkul sertifikasının ayrıntıları

1-)Gayrimenkul sertifikası nedir?

Gayrimenkul projelerinin, herkesin ortak alabileceği küçük paylara bölünmesiyle oluşturulan bir yatırım aracıdır. Sertifika, bir daire alacak kadar birikimi olmayan fakat gayrimenkul yatırımı vasıtasıyla kâr etmek isteyen kişilerin, gayrimenkul yatırımlarına ortak olmasını sağlar.


2-)Sertifika nasıl satın alınıyor?

Borsa İstanbul’da işlem görecek sertifikalar için, talep toplama tarihleri olan 29-30-31 Mart 2017 tarihlerinde, Vakıf Yatırım aracılığıyla herhangi bir banka üzerinden doğrudan alım yapılabiliyor.


3-)Sertifika alımı için ne kadarlık bütçe gerekli?

Yalnızca 42,5 TL ile Park Mavera 3 projesinde, TOKİ ve Makro’ya yatırım ortağı olunabiliyor.  


4-)Alınan pay ile hangi daireye kimin sahip olacağı nasıl belirleniyor?

İstenilen dairenin pay miktarı kadar sertifika toplayarak ilk başvuruyuyapan dairenin tek sahibi olabiliyor. 


Her aşama TOKi kontrolünde

5-)TOKİ garantörlüğü ne demek? 

TOKİ, Türkiye’nin açık ara en büyük konut üreticisidir. TOKİ uzman kadrolarıyla inşaatın her aşamasını kontrol ediyor. TOKİ ayrıca, inşaatın taahhüt edilen süre ve kalitede tamamlanmasını da garanti etmektedir.


Gelişmeleri anında öğrenme

6-)Borsada olmasının nedeni? 

Borsada işlem görmesi, gayrimenkul sertifikalarının şeffaf bir pazarda kolay alınıp satılmasını, kısaca likit yatırım olmasını sağlıyor. Yatırımcı projeye ilişkin gelişmeleri doğru bir şekilde KAP üzerinden takip edebiliyor.  


Küçük yatırımcı korunacak

Turan, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) ile gayrimenkul sertifikası arasındaki farka değinerek, "Ufak yatırımcıyım. Borsadan hisse senedi alırken spekülatif söylemlere itibar edebilirim. Temel fark; gayrimenkul sertifikasında daireden pay alıyorsunuz. Şu anda da gidip fiyatını öğrenebilirsiniz. Çok şeffaf koşullar içeriyor. Bana göre, bu çerçeveden bakıldığında borsada küçük yatırımcıyı koruyacak en önemli finansal enstrümanlardan biri olacağı kanaatindeyim" değerlendirmesinde bulundu. Turan, 36 ay boyunca bu hisselerin satılabileceğini veya devredilebileceğini de sözlerine ekledi.


Devamı geliyor

 Ergün Turan, Türkiye'de gayrimenkul piyasasının büyüyeceğine inandıklarını ifade ederek, "(Gayrimenkul sertifikası) Yıl içerisinde buna benzer şeyler olacak mı? Tabii... Bizim kastımız bir tek ihraç yapıp bırakmak olursa, bu bir derinlik kazandırmaz" dedi.


Açık artırmayla satılıp gelir dağıtılacak

7-)Projeden daire almak istemeyenler için süreç nasıl işleyecek?

Gayrimenkul sahibi olmayı düşünmeyenler, 36 ay boyunca diledikleri zaman sertifikalarını başka yatırımcılara devredebilecek. Proje sonunda inşa edilen gayrimenkuller açık artırmayla satılacak ve satış geliri pay sahiplerine, payları oranında dağıtılacak.


Akşam 



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Yeni konut projeleri